úterý 9. leden 2018 0:00

Trendy ve stravování: Češi propadli exotickému avokádu, nejčastěji se objevuje na jídelníčcích

Mezi Čechy rekordně vzrostla obliba avokáda, exotické superpotraviny bohaté na tuky, vitamíny a minerály. V roce 2017 byla jeho spotřeba dokonce o téměř 20% vyšší, než v roce 2016. Poptávku zvyšuje hlavně změna ve stravovacích návycích Čechů a kreativní kulinářské využití této plodiny. Průzkum zpracoval webový portál Kaloricketabulky.cz na vzorku 377 000 registrovaných uživatelů.

K rostoucímu zájmu o potravinu přispívá podle Tomáše Pětivokého z portálu Kaloricketabulky.cz změna stravovacích návyků, osvěta v oblasti stravování a stále se rozšiřující nabídka receptů, ve kterých avokádo figuruje. „Avokádo je z hlediska spotřeby skokanem roku. Prozatím se sice nevyrovná tradičním druhům ovoce, jako jsou banány, pomeranče a mandarinky, jeho obliba ale raketově roste,“ uvádí Tomáš Pětivoký. Vlna zájmu o zdravé potraviny, mezi které avokádo jednoznačně patří, je celosvětovým trendem.

 

Z průzkumu dále vyplývá, že Češi konzumují avokádo nejčastěji syrové, je ale také oblíbenou ingrediencí trendy receptů. „Je pozoruhodné, jakým způsobem dokážou Češi avokádo v kuchyni využívat. Mezi nejoblíbenější recepty, které už lze považovat za stálice tuzemské kuchyně, patří pomazánka z avokáda, sushi maki s avokádem a dresink guacamole. Evidujeme ale i kreativnější varianty jako banánovo-avokádový pudink, avokádové brownies a avokádová omáčka na těstoviny,“ dodává Tomáš Pětivoký.

 

Osvěta ve stravování mění myšlení lidí

 

Konzumenty k této plodině nepřitahuje pouze chuť, ale také obsah zdraví prospěšných složek. Od ostatních druhů ovoce se liší podílem tuku (15-23%), a zároveň minimem fruktózy, která se v ovoci běžně vyskytuje. „Tuk obsažený v avokádu je jeho největším benefitem. Je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega 3 mastných kyselin, které rozšiřují cévy, působí protizánětlivě, zlepšují paměť a pomáhají při psychických problémech. Zatímco dříve byl tuk považován za nežádoucí a zelenou na jídelníčku dostávaly potraviny s označením „light“, dnes je celosvětovým trendem vyvážená strava bohatá právě na zdravé tuky,“ uvádí výživová poradkyně Cecílie Jílková, jejíž vzorové jídelníčky jsou k dispozici v placené verzi Kalorických tabulek.

 

O Kaloricketabulky.cz

Webový portál Kaloricketabulky.cz a mobilní aplikace pro Android a iOS Kalorické tabulky přináší nejširší tuzemskou databázi potravin a jejich výživových hodnot. Provozovatelem je společnosti Dine4Fit, a.s. Registrovaným uživatelům v ČR, kterých eviduje více než 500 000, nabízí bezplatnou variantu pro evidenci jídelníčků a sportovních aktivit, přehled výživových hodnot potravin a možnost sestavení výživových plánů. Mobilní aplikace nabízí rovněž placenou verzi zahrnující například jídelníčky úspěšných, kterým se s aplikací Kalorické tabulky podařilo významně a trvale upravit svou postavu a hmotnost. Více informací na www.kaloricketabulky.cz.