pondělí 4. únor 2019 0:00

Ochutnejte ty nejlepší sýry z celé Itálie… u sebe doma!

Když se řekne italská kuchyně, většina z nás si vybaví pizzu nebo těstoviny na tisíc způsobů. Tyto dva pokrmy sice patří k tomu nejlepšímu, co tato země rozkládající se na Apeninském poloostrově světu dala, ale italská gastronomie ukrývá mnohem více pokladů. Patří mezi ně skvěle chutnající sýry, které si oblíbili gurmáni z celého světa.

Abyste tyto sýrové delikatesy ochutnali, nemusíte ani překročit hranice - stačí navštívit specializovaný obchod přímo v centru Prahy.

Výborná pověst předchází italskou kuchyni po celém světě. Gastronomická nabídka této prosluněné poloostrovní země je neskutečně pestrá i široká. Typické italské pokrmy i jednotlivé ingredience jsou vyráběné z kvalitních a čerstvých surovin. To platí i pro vyhlášené sýry. Z Itálie pochází zhruba stovka druhů vynikajících sýrů, které jsou výborné k degustaci společně se sklenkou kvalitního vína. Sestavte si vlastní sýrové menu! Představujeme vám klasickou sýrovou trojici původem z Itálie, která se výborně hodí jako předkrm nebo prostě jen na chuť.

Gorgonzola

Tento tučný aromatický plísňový sýr s výraznou chutí a jemnou konzistencí má velmi starou tradici. První záznamy o něm jsou dochované z doby mezi 9. a 12. stoletím. Je to měkký sýr s modrou plísní, pocházející původně z malé vesničky v Lombardii. Gorgonzola se vyrábí z nepasterizovaného, syrového kravského mléka. Má válcový tvar s vysokým rovným okrajem a drsnou kůrou. Těsto sýra má nažloutlou barvu s jemným zeleným žilkováním. Sýr uzrává po dvou měsících, kdy je propíchán jehlami a poté znovu ponechán k uzrání.

Parmezán

Parmezán je tvrdý sýr s pikantním aroma. Vyrábí se ve tvaru válců, má zlatožlutou barvu a hladkou, ale velmi tvrdou kůrku. Již po devět století se tento sýr vyrábí ve stejných místech a stejným postupem. Mistři sýraři zpracovávají místní čerstvé mléko bohaté na původní bakterie s přírodním syřidlem a solí, avšak bez jakýchkoli přísad. Na podporu tohoto přirozeného procesu je skot i dnes krmen pouze senem a trávou místního původu. Zrání trvá minimálně 12 měsíců, ale správné vlastnosti získá až po 24 měsících. Čím delší je doba zrání, tím je sýr křehčí a drobivější.

Pecorino

V Itálii je pecorino (pecora znamená italsky ovce) souhrnný název pro tvrdé sýry vyráběné z ovčího mléka. Rozdíly mezi nimi jsou dány původem mléka, plemenem ovcí, ale také některými technologickými zvláštnostmi. Chuťově je slanější, vůně a konzistence se mění s délkou dozrávání. Využívá se podobně jako parmazán - k posypu nebo k pečivu.