úterý 1. říjen 2019 0:00

Podzimní recepty: Hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy

Posnídali jsme hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy a „zužitkovali“ jsme tak plody, které jsme našli na zahradě. K obědu jsme upravili čerstvé houby z lesa i loňskou zásobu. Sušenými kusy jsme ochutili Krkonošské kyselo, z těch čerstvých jsme vykouzlili výbornou houbovou omáčku, kterou jsme podávali s těstovinami.

Odpoledne jsme dostali chuť na maso, ale zároveň jsme chtěli zpracovat ranou podzimní úrodu! Kvalitní klobásky jsme proto zapekli s bílým kysaným zelím, jablky a jablečným moštem, Klobáskami jsme ozdobili i ovesné vločky, které jsme připravili trochu netradičně naslano. K večeři jsme si udělali lehký salát s červenou řepou, modrým sýrem a jablky. Dobrou chuť!

 

Hruškový koláč

 

 Hrušky díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají ale samozřejmě daleko víc skvělých schopností. Odvar z hrušek se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. 

Počet porcí: 8

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

 

Ingredience na těsto:

160 g hladké mouky

60 g cukru krupice

1 žloutek

60 g másla + na vymazání formy

špetka soli

voda dle potřeby

Ingredience na náplň:

100 g plnotučného tvarohu

200 g žervé

1 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

5 velkých hrušek

50 g vlašských ořechů

2 lžíce tekutého medu

 

Postup:

1. V misce smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.

2. Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do něj rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.

3. V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy a zakapejte medem.

4. Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

 

Krkonošské kyselo

 

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience:

200 g chlebového kvásku

600 ml vody

hrst sušených hub

500 g brambor

50 g másla

1 cibule

100 ml smetany ke šlehání

4 vejce

pažitka

kmín

sůl, pepř

 

Postup:

1. Chlebový kvásek namočte do studené vody, promíchejte a nechte alespoň hodinu odstát.

2. Uvařte brambory, nechte je vystydnout a poté je nakrájejte na kousky.

3. Ke kvásku přidejte sůl, kmín a houby a vše vařte, dokud nevznikne hustá a lesklá směs. Do směsi poté přidejte vodu.

4. Nakrájejte cibulku, osmažte ji dozlatova a přidejte vejce. Vejce připravte míchaná, lehce syrová.

5. Poté vejce vmíchejte do směsi s houbami.

6. Přidejte brambory, na talíři polévku posypte čerstvou pažitkou a nezapomeňte ji opepřit.

 

Těstoviny s houbovou omáčkou

 

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 30 minut

Náročnost: **

Ingredience:

500 g těstovin – např. širokých nudlí

3 hrsti čerstvých hub

2 lžíce zakysané smetany

1 velký stroužek česneku

čerstvá majoránka

čerstvá pažitka

slunečnicový olej

sůl, čerstvě mletý pepř

 

Postup:

1. Těstoviny uvařte podle návodu na balení.

2. V pánvi na rozehřátém oleji orestujte směs hub s prolisovaným stroužkem česneku. Osolte a opepřete dle chuti.

3. Poté, co se ze směsi odpaří většina vody, přidejte zakysanou smetanu.

4. Těstoviny vmíchejte do omáčky a podávejte zasypané čerstvými bylinkami.

 

Pečené zelí s klobáskou a jablkem

 

 

Kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejdostupnějších potravin. To samé platí i o jablcích, která nám možná připadají trochu všední, protože jich u nás každoročně sklidíme přibližně 230 000 tun! Obě tyto ingredience však obsahují velké množství vitaminů B, C, E a další důležité živiny. 

 

Počet porcí: 5

Doba přípravy: 45 minut

Náročnost: *

Ingredience:

500 g sterilovaného bílého zelí

2 zelená jablka

100 ml jablečného moštu

3 oblíbené klobásy (jedna pálivá, dvě nepálivé)

1 lžička třtinového cukru

1/2 lžičky mletého kmínu

slunečnicový olej

sůl

čerstvě mletý pepř

 

Postup:

1. Klobásy nakrájejte na tenká kolečka a nechte krátce orestovat na oleji.

2. Připravte si směs zelí, nastrouhaných a oloupaných jablek, cukru, kmínu a moštu. Směs osolte a opepřete dle chuti.

3. Do připravené směsi dejte klobásy a vše přemístěte do pekáče. V něm směs nechejte péct cca 40 minut na 180 stupňů.

4. Podávejte s oblíbeným čerstvým chlebem.

 

Ovesné vločky naslano

 

Počet porcí: 5 porcí

Doba přípravy: 25 minut

Náročnost: *

Ingredience:

300 g ovesných vloček

2 oblíbené klobásy

250 g brynzy

100 ml mléka

1 stroužek česneku

1 bobkový list

sůl, čerstvě mletý pepř

 

Postup:

1. Vločky uvařte doměkka v osolené vodě se stroužkem česneku a bobkovým listem. Po uvaření vyjměte česnek i bobkový list.

2. V rendlíku přiveďte mléko a brynzu k varu. Směsi promíchejte.

3. Na pánvičce orestujte na kostičky nakrájené klobásy.

4. Vločky s brynzou servírujte posypané opečenou klobáskou a čerstvě mletým pepřem.

 

Salát s červenou řepou, modrým sýrem a jablky

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 20 minut

Náročnost: *

Ingredience:

2 hrsti listů baby špenátu

2 hrsti listů řepy

2 ks předvařené řepy

2 zelená jablka

200 g nivy

1 hrst vlašských ořechů

50 ml vody

100 ml olivového oleje

2 lžičky dijonské hořčice

1 lžíce bílého vinného octa

šťáva z 1/2 citronu

sůl, čerstvě mletý pepř

 

Postup:

1. Proprané salátové listy smíchejte s nakrájenými jablky a řepou.

2. Na dresink promíchejte vodu, olej, hořčici, ocet a citronovou šťávu. Vše osolte a opepřete.

3. Salátovou směs přelijte dresinkem a zasypte rozdrobeným sýrem a ořechy.