čtvrtek 7. listopad 2019 0:00

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolád

Tak zase po roce vyndáme formičky a pustíme se do pečení vánočního cukroví – adventní čas právě začíná. Jak ale se všemi těmi dobrotami skloubit naši celoroční snahu zdravěji jíst? Zkuste letos pečení s Ghíčkem! Nejenže cukroví získá tu správnou chuť a vůni, navíc prospějete i svému zdraví.

Tak už jsou zase po roce tady a s nimi ta nezaměnitelná kouzelná atmosféra, ke které samozřejmě patří i vánoční cukroví. V rámci zdravého životního stylu se sice všichni snažíme tolik nemlsat, ale úplně se ho vzdávat, to by byla určitě škoda. Jednotlivé suroviny jde přece vždy nahradit těmi zdravějšími. Mouku můžeme použít celozrnnou nebo špaldovou, třtinového cukru trochu ubrat a jako tuk použít ghí. To je totiž čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který skvěle chutná i voní.

 

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády

 

Suroviny na košíčky:

200 g špaldové mouky

80 g přepuštěného koko Ghí 

20 g cukru

sůl

 

Postup:

Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghíčko. Pomocí nože ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto. Ideální je, nechat ho aspoň hodinu odpočinout v ledničce. Z těsta tvoříme kuličky, které vtlačíme do

vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.

 

Skořicový krém tuhá část plechovky kokosového krému 1 lžíce skořice koření: špetka muškátového oříšku, mletého hřebíčku, badyánu, nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného pomeranče Příprava krému: Kokosový krém vyšleháme a vmícháme do něj koření a kůru. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a dáme ztuhnout do lednice. Poté naplníme košíčky.

 

Krém z bílé čokolády tuhá část plechovky kokosového krému 1/2 tabulky vegan bílé čokolády 1 lžíce vanilkového extraktu 1 lžíce citrónové kůry a šťávy Příprava krému: Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a necháme vychladnout. Vmícháme ušlehaný kokosový krém, šťávu a kůru z citrónu a vanilkový extrakt. Vzniklým krémem naplníme cukrářský sáček a necháme ztuhnout v lednici. Poté naplníme košíčky.

 

 

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. 

 

Recept: Lucie Rosenbergerová