úterý 17. prosinec 2019 0:00

Tři recepty na vánoční cukroví bez cukru a mouky

Zkuste letos své blízké překvapit a vyzkoušejte vánoční čokoládové raw košíčky, lískuličky nebo sušenky plněné arašídovým krémem, kde žádnou ze zvýše zmíněných ingrediencí potřebovat nebudete. Přidaný cukr nahradí sladké datle, sušené švestky nebo javorový sirup. Mouku zastoupí například ovesné vločky. Místo vejce lze použít fintu veganů v podobě chia semínek, a tuk je hojně obsažen v ořeších a kokosu. „Jsme nadšenci, kteří rádi objevují nové potraviny, chuťově zajímavé kombinace a netradiční recepty. Do svých produktů zařazujeme jen suroviny, které chceme sami jíst. O nejlepší recepty a tipy se s podobnými nadšenci dělíme na našem blogu NATU, kde samozřejmě nechybí ani ty zdravé na Vánoce,” říká Kamila Hladká, šéfka týmu českého výrobce potravin a dodává: „Neuznáváme přidaný cukr, umělá barviva nebo ochucovadla. Chceme, aby potraviny chutnaly a vypadaly tak, jak od přírody mají.”   ČOKOLÁDOVÉ RAW KOŠÍČKY  Připravte si: • 100 g sušených švestek • 50 g ovesných vloček • 50 g mandlí • 100 g hořké čokolády • 1 polévková lžíce kokosového oleje   Jak na to: Nejdříve si sušené švestky rozmačkáme vidličkou na kaši a poté je dáme do misky. Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly těsně pod hladinou, a necháme odležet.   Mezitím rozmixujeme ovesné vločky s mandlemi, přidáme 2 polévkové lžíce švestek a pořádně zamícháme. Připravíme si košíčky na muffiny. Základ z ovesných vloček dáme na dno košíčku, na něj navrstvíme švestkovou náplň. Až budeme mít hotovo, dáme košíčky do mrazáku.   Mezitím si připravíme horkou lázeň na čokoládu. Celou tabulku čokolády dáme do hrnce spolu s 1 polévkovou lžící kokosového oleje a počkáme, až se nám rozehřeje. Až bude čokoláda připravená, vyndáme košíčky z mrazáku a ještě je zalijeme hořkou čokoládou. Chvilku počkáme a poté dáme zpět do mrazáku.   LÍSKULIČKY    Připravte si: • 100 g lískových ořechů • 10 ks datlí • 50 g strouhaného kokosu • na ozdobení: lískové oříšky, hořká čokoláda   Jak na to: Datle dáme do menší misky, zalijeme je horkou vodou, aby byly pod hladinou, a necháme odležet 10 minut. Mezitím rozmixujeme lískové oříšky a smícháme je společně s kokosem. Nyní namočené datle rozmixujeme společně s vodou a vznikne nám “datlový karamel”. Karamel smícháme spolu se suchými ingrediencemi a vytvarujeme kuličky, které dáme na 5 minut do lednice. Mezitím si v horké lázni necháme rozpustit čokoládu. Po 5 minutách vyndáme kuličky z lednice a z jedné strany dáme lískový oříšek a z druhé strany namočíme kuličku v hořké čokoládě.   SUŠENKY PLNĚNÉ ARAŠÍDOVÝM KRÉMEM    Připravte si: • 100 g ovesných vloček • 50 g kokosových chipsů • 10 ks datlí NATU • 1 polévkovou lžíci chia semínek • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje • 1 kávovou lžičku skořice Náplň: • 100 g kokosového mléka (tuhá část) • 2 polévkové lžíce javorového sirupu • 4 polévkové lžíce arašídového másla   Jak na to: Nejdříve datle zalijeme horkou vodou a necháme zhruba 20 minutek namáčet. Mezitím si rozmixujeme ovesné vločky, kokosové chipsy a přendáme do misky. Po 20 minutách datle rozmixujeme společně s vodou a smícháme je spolu se zbylými ingrediencemi - ovesnými vločkami, kokosem, chia semínky, skořicí a kokosovým olejem. Vypracujeme těsto, které dáme na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím připravíme náplň. V misce vyšleháme kokosové mléko spolu s javorovým sirupem a dáme odpočinout do lednice na 15 minut. Poté z těsta vytvarujeme kolečka a dáme péct do trouby na 180 stupňů 15 minut. Nejdříve pečte 10 minut z jedné strany a na zbylých 5 minut otočte.   Během času, co se kolečka pečou v troubě, vyndáme náplň z lednice a vyšleháme ji znovu s arašídovým máslem. Po vyndání z trouby kolečka necháme vychladnout a následně je poslepíme arašídovou náplní. Nakonec lze ozdobit hořkou čokoládou a vlašskými oříšky.

MPI web banner 468x60 3