neděle 27. únor 2022 0:00

Lahodný štrůdl: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci.

Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

 

Recept na štrůdl

 

Na těsto:

• 300 g bio hladké mouky

• 75 g rozpuštěného zchladlého bio másla

• 112 ml vlažné vody

• špetka soli

 

Na náplň:

• 500 g bio jablek

• asi 100 g strouhanky v bio kvalitě

• 100 g bio třtinového cukru

• asi 200 g bio másla (100 g strouhanková směs, 100 g na potření)

• 1/2 lžičky bio skořice

• asi 60 g rozinek

• 4 polévkové lžíce rumu (na namočení rozinek)

• hrst očistěných vlašských ořechů v bio kvalitě

 

Z ingrediencí si připravte těsto tak, že je propracujete na rovné ploše, ideálně s podložkou, aby se vám nelepilo. Zpracujte ho ručně a dejte si na čas, doporučujeme mačkat i čtvrt hodiny. Poté z něj

vypracujte kouli, kterou potřete olejem a dáte do misky a zakryjete potravinovou fólií. Nechte hodinu odpočívat na chladném místě.

 

Během doby, kdy bude těsto odpočívat, si připravte náplň a strouhankovou směs. Jablka očistěte, ale neloupejte, pouze je zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. K nim přidejte citronovou šťávu a ořechy. Rozinky na chvíli namočte do rumu, po chvíli slejte a přidejte ke směsi. Poté si připravte strouhankovou směs. V hrnci rozpusťte asi 150 g másla a zasypte ho strouhankou. Chvíli pražte a sundejte z plotny. Do strouhanky vmíchejte cukr a skořici.

 

Vychladlé těsto vyválejte, bude-li se lepit, můžete podsypat moukou. Mělo by být elastické a lze ho rovněž pěkně natahovat rukou. Přendejte ho opatrně na pečící papír, potřete rozpuštěným máslem a posypte strouhankovou směsí. Dále přidejte jablíčka a štrůdl ze všech stran přehněte přes okraj, aby směs nevytekla. Pak už ho jen klasicky „zabalte“, jak jste zvyklí. Před pečením ještě potřete rozšlehaným vejcem, dejte do trouby na 180 stupňů a pečte asi půl hodiny. Vychladlý štrůdl doporučujeme ještě posypat cukrem.