úterý 31. leden 2023 0:00

Vege plněné papriky s rajskou omáčkou

Odlehčené varianty poctivých jídel, s použitím bezlepkových produktů od značky Labeta, pro vás připravila lektorka zdravého životního stylu a specialistka na zdravé stravování Ing. Kamila Metzová

Potřebujete

 

Na papriky

500 g bílých nebo menších barevných paprik, 1 balení Vege burger (varianta klasik nebo s cibulkou), 190 ml vody, 60 ml oleje, olej na potření pekáče

Na rajskou omáčku

700 g pasírovaných rajčat (velká sklenice), 1 cibule, olej nebo přepuštěné máslo, 2 lžíce rajského protlaku, 200 ml zeleninového vývaru, sůl, cukr a citronová šťáva na základní dochucení, koření na rajskou (nové koření, bobkový list, hřebíček, skořice), 2 lžíce Rýžové mouky hladké

 

Postup

Ze všeho nejdřív si dle návodu na obalu připravte a nechte alespoň 30 minut nabobtnat rostlinnou směs Vege burger, kterou budete plnit papriky.

 

Mezitím omyjte papriky, odkrojte klobouček a vyjměte zevnitř semínka. Papriky naplňte směsí a dejte do vymaštěného menšího pekáčku. Pečte na 180 °C asi 40 minut. Papriky by měly být měkké a zlehka zezlátlé. Zatímco se pečou papriky, připravte si omáčku.

 

Nadrobno nakrájenou cibulku lehce orestujte na tuku, zasypte 2 lžícemi mouky a krátce zarestujte. Vlijte pasírovaná rajčata, přidejte protlak a ochuťte solí, pepřem a kořením na rajskou. Zároveň omáčku dostatečně oslaďte, aby se vyrovnala kyselá chuť rajčat. Na mírném plameni nechte za občasného promíchání provařit cca 30 minut. Na závěr dle potřeby dolaďte hustotu a projeďte tyčovým mixérem. Získáte tak extra hladkou konzistenci a dochuťte tak, aby vám sedla. Plněné upečené papriky dejte na talíř a zalijte omáčkou. Servírujte s rýží.

 

Tipy navíc

- Pokud byste chtěli naplnit větší množství paprik z jednoho balení Vege burgeru, nastavte nabobtnalou směs další ingrediencí. Může to být kuskus, nadrobno nasekaná cizrna nebo uvařená červená čočka. Chutná to perfektně!

- Jídlo můžete pojmout po česku a použít tradiční slovenské papriky a sladkou rajskou. Další skvělou možností je toskánská verze. Zapojte barevné papriky a omáčku dochuťte italskými bylinkami a balzamikovým krémem. Podávejte s opečenou ciabattou, olivovým olejem a máte zase jiné jídlo.