čtvrtek 20. duben 2023 0:00

Jarní langoš s rukolou a parmezánem

Druhá květnová neděle v roce patří všem maminkám. A není to důvod k oslavám právě malý. Ať už máte v rodině SVÁTEK MATEK zavedený či nikoli, je dobré si připomenout význam mateřství. Jeho kořeny můžeme vidět už ve starověkém Řecku, kde probíhal jako svátek jara, plodnosti a matek s uctíváním pohanské bohyně Rhey.

V Římě byl podobný svátek nazývaný Matronalia zasvěcen bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a budoucích maminek. V Československu se začal slavit svátek matek v roce 1923. O jeho zavedení se zasloužila dcera prezidenta T.G.Masaryka, Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami MDŽ, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně.

 

Jarní langoše s rukolou a parmezánem

 

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

500 g hladké mouky

21 g čerstvého droždí

200 ml Čerstvého mléka z Valašska

150 g Bílého jogurtu z Valašská

1 necelá lžička soli

0,5 lžičky jedlé sody

olej nebo sádlo na smažení

1 Kysaná smetana z Valašska

rukola

parmezán

 

Postup:

V misce připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce mouky a necháme ho na teplém místě 15-20 minut kynout přikrytý utěrkou. Ve větší míse smícháme mouku se sodou a solí, přidáme kvásek, zbytek mléka a jogurt. Vymísíme hladké těsto, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 30-45 minut vykynout. Poté ukrajujeme po menších kusech, vyválíme a smažíme na oleji zhruba 1-2 min z každé strany. Hotové langoše potřeme zakysanou smetanou, posypeme rukolou a parmezánem.