V Římě byl podobný svátek nazývaný Matronalia zasvěcen bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a budoucích maminek. V Československu se začal slavit svátek matek v roce 1923. O jeho zavedení se zasloužila dcera prezidenta T.G.Masaryka, Alice Masaryková. Po druhé světové válce byl postupně zatlačován do pozadí oslavami MDŽ, ale i přesto se dál v některých rodinách připomínal. Po roce 1989 se opět začal slavit veřejně.
Jarní langoše s rukolou a parmezánem
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
500 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí
200 ml Čerstvého mléka z Valašska
150 g Bílého jogurtu z Valašská
1 necelá lžička soli
0,5 lžičky jedlé sody
olej nebo sádlo na smažení
1 Kysaná smetana z Valašska
rukola
parmezán
Postup:
V misce připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce mouky a necháme ho na teplém místě 15-20 minut kynout přikrytý utěrkou. Ve větší míse smícháme mouku se sodou a solí, přidáme kvásek, zbytek mléka a jogurt. Vymísíme hladké těsto, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 30-45 minut vykynout. Poté ukrajujeme po menších kusech, vyválíme a smažíme na oleji zhruba 1-2 min z každé strany. Hotové langoše potřeme zakysanou smetanou, posypeme rukolou a parmezánem.