Rizoto s houbami
Risotto con funghi
4 porce
Ingredience:
* 150g másla
* 100 ml oleje
* 1 menší cibule
* 320 g rýže carnaroli
* 2 dl suchého bílého vína
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* mořská sůl dle chuti
* zeleninový vývar (připravený ze 2 kalíšků Knorr Bohatý bujón zeleninový)
* 60 g sušených hub, nejlépe hříbků
* hrst nasekané petrželové natě
Houby namočíme na 30 minut do vody. V hrnci rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a na mírném ohni zpěníme nakrájenou cibuli. Přisypeme rýži a dobře promícháme, podlijeme zeleninovým vývarem, přidáme okapané houby a víno. Rizoto zjemníme kouskem másla, posypeme parmazánem, osolíme, vše dobře promícháme a nakonec ozdobíme nasekanou petrželovou natí.
Rizoto po farmářsku
Risotto del fattore
4 porce
Ingredience:
* 320 g rýže carnaroli
* 6 ks zeleného chřestu
* 150 g cukrového hrášku
* 150 g fazolových lusků
* 2 dl bílého vína
* zeleninový vývar (připravený ze 2 kalíšků Knorr Bohatý bujón zeleninový)
* strouhaný parmazán
* šalotka
* petrželka
* máta
* olej extra virgin
* sůl dle chuti
V hrnci na oleji osmažíme na jemno nakrájenou šalotku, přisypeme rýži a zalijeme bílým vínem. Postupně přiléváme vývar. Chřest, fazolky i lusky nakrájíme na stejně velké kusy a přidáme k rýži. Pomalu vaříme asi 20 minut. Na závěr přidáme nasekanou petrželku a mátu. Podle chuti dosolíme, zasypeme parmazánem a můžeme podávat.
Linguine s krevetami a cuketkou
Linguine al gamberi e zucchine
4 porce
Ingredience:
* 400 g linguine
* 16 krevet
* 4 stroužky česneku
* 2 menší cukety
* 1 dl bílého vína
* feferonka
* petrželka
* olej extra virgin
* kuřecí vývar (připravený z 1 kalíšku Knorr Bohatý bujón kuřecí)
Čištění krevet: Otrháme hlavičky, vyloupneme krevetu z krunýře, po hřbetu rozřízneme nožem a vyndáme střívko. Těstoviny uvaříme klasicky v osolené vodě. Na studenou pánev dáme olej, česnek dlaní rozmáčkneme, opečeme do zlatova. Do pánve vymačkáme šťávu z hlaviček, hlavy necháme chvíli orestovat a odstraníme. Podlijeme trochou vývaru. Do pánve vhodíme pokrájená tělíčka krevet, cuketu nakrájenou na nudličky a nasekanou feferonku. Vyndáme česnek, zalijeme vínem a pár minut povaříme. Přidáme celé krevety, které použijeme na ozdobu, a promícháme se špagetami. Servírujeme s petrželkou a celou krevetou.