čtvrtek 22. červen 2017 0:00

Vydejte se na Valašsko a naučte se péct tradiční frgály

Frgál patří společně se slivovicí či polévkou kyselicí k nejtypičtějším krajovým specialitám na Valašsku. Tento unikání pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby, zato má mnoho podob! Co byste řekli na frgál s hruškami, tvarohem, mákem, povidly, nebo dokonce se zelím?

Náplní pro frgály je ale opravdu hodně. Dá se do nich využít téměř každé ovoce ze zahrady či ze sadu, ale dělávaly se, a dodnes se ještě někde dělají, třeba i z borůvek, ořechů, mrkve nebo zelí. Dokonce se v minulosti dělával i frgál bramborový.

 

A co je tajemstvím úspěchu chutného frgálu? „Především kvalitní suroviny. Vyplatí se na nich nešetřit. Naše prababičky používaly kachní sádlo, to už dnes jen tak neseženete, ale kvalitně ho nahradí Hera nebo klasické máslo. Pak také doporučuji hladkou mouku speciálku, a když máte možnost, tak domácí vajíčka a domácí mléko,“ radí Pavla Stoklasová.

 

Recept na pravý valašský frgál:

 

Kynuté těsto (na cca 4 ks frgálů):

Potřebujeme: 500 g hladké mouky, 2 vejce (2 žloutky), 250 ml mléka, 40 g droždí, 80 g moučkového cukru, špetku soli, 50 ml oleje, 125 g Hery, citronovou kůru

Na potírání: 1 vejce, 100 ml mléka

 

Příprava těsta: Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.

 

Dohotovení: Na každý koláč s 240 g těsta přidáme 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu necháme asi 1cm okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený jej necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C. Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.

 

Hrušková náplň: Potřebujeme 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění. Postup: Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.

Pro náplň se používají sušené, nikoli čerstvé hrušky kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci.

 

Tvarohová náplň: Potřebujeme 1 kg tvarohu, 4 vejce (žloutky), 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 1 dl rumu, citronovou kůru, muškátový květ. Postup: Všechny suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na ředění použijeme smetanu.

 

Povidlová náplň: Potřebujeme 1 400 g povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky. Postup: Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.

 

Maková náplň: Potřebujeme 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky. Postup: Mléko dáme svařit s krupicovým cukrem. Když se směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

 

Tajné tipy Pavly Stoklasové

 

- Důležité je nechat suroviny před pečením „zahřát“ na pokojovou teplotu, aby se s nimi dobře pracovalo, lépe se pak pojí.

 

- Chuť frgálu krásně podpoří závěrečné polití směsí másla s cukrem, vanilkovým cukrem a rumem. Ale pozor, polévejte až poté, co frgál zcela vychladne, jinak směs nevytvoří požadovaný povlak na povrchu frgálu, ale vpije se do náplně.

 

Zajímavosti o frgálech

- Na Valašsku se připravují pravděpodobně několik století. První písemné zmínky o nich pocházejí z roku 1826. Původně se tak označoval „nepodarek“ – nepovedený koláč, který hospodyně při pečení pokazila. Později se toto již tradiční pečivo peklo na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli.

 

- Od roku 2013 je „valašský frgál“ produktem s chráněným zeměpisným označením EU a jedná se o koláče vyrobené na vymezeném území Valašska, které mají v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a mají tzv. jednodruhovou náplň.

 

- Frgály jsou na Valašsku natolik populární, že se tady v rámci slavného Karlovského gastrofestivalu každoročně soutěží i o nejlepší frgál.