neděle 17. září 2023 0:00

Knihovny jsou místem, kde se lidé mohou setkávat. Těchto 11 oceněných to dotáhlo k dokonalosti

Celkem 11 knihoven napříč Českem dnes získalo ocenění Bibliotheca inspirans. Odborná porota hodnotila, jak 89 přihlášených knihoven pojalo ve své obci péči o komunitu. Ty vítězné na to jdou například přes jídlo, šifrovací hry, ekologii, zapojování teenagerů do dobrovolnictví nebo swapy oblečení. Ocenění uděluje Nadace OSF společně s Českou spořitelnou a slavnostní vyhlášení proběhlo 12. září v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti.

Kulinářské kurzy pro děti, na kterých jejich rodiče nebo prarodiče překvapeně sledují, jak jejich potomkům chutná a jak se předhánějí, kdo bude solit nebo míchat. S touto aktivitou přišla knihovna v Mikulově. Ve Statenicích a Velkých Karlovicích zase knihovnice vytvořily z knihoven obývák vesnice, odkud se návštěvníkům často ani nechce domů. A v Mokrém pořádá místní knihovnice ročně přes 40 akcí, ačkoliv v obci žije jen 170 obyvatel a ona je musí vymýšlet tak, aby zaujaly publikum od dvou let do sta.

„V knihovnách pracuje spousta inspirativních osobností, které mají úzký vztah k místní komunitě a dokážou jí nabídnout potřebné služby. A to takovým způsobem, aby u nich bylo lidem dobře. Těší nás, že můžete nasazení alespoň části z nich veřejně vyzdvihnout,“ vysvětluje Tereza Lišková z Nadace OSF.

 

Letošní ročník zaměřený na upevňování komunit byl podle Andrey Studihradové z České spořitelny mimořádně silný. „Část knihoven jsme znali už z předchozího ročníku a v porotě nám dělalo velkou radost, jak moc se řada z nich věnuje zlepšování sousedských vztahů v obci. Každá trochu jinak, ale všechny s velkým nasazením a nadšením.“

Oceněné knihovny získaly mikrogrant ve výši 10 nebo 20 tisíc korun pro další rozvoj svých aktivit a také 3D diplom v podobě polštáře, na kterém spolupracovalo designové Studio GEOMETR, chráněná dílna Barevný svět Třebíčsko a platforma na podporu sociálních podniků Breakfaststory. „Knihovny jsou takovým sousedským obývákem, výsostným místem setkávání. A tam polštáře patří,” komentuje volbu Tereza Lišková. „Navíc jsme při jejich výrobě propojili designéry a sociální podnik. Což vedlo nejen k tvorbě unikátních polštářů, ale i k poznání a propojení dvou rozdílných světů,” dodává Andrea Studihradová.

 

O Bibliotheca inspirans:

Bibliotheca inspirans je ocenění pro knihovny, které díky komunitní práci září na mapě Česka. Letos ho získalo 11 knihoven: Knihovna J. M. Hovorky, Statenice; Knihovna města Ostravy, pobočka Přívoz; Knihovna Třinec; Knihovna U Mokřinky Mokré; Knihovna Ústeckého kraje, Masarykova veřejná knihovna Vsetín; Městská knihovna Beroun; Knihovna města Hradce Králové; Městská knihovna Litvínov; Městská knihovna Mikulov; Místní knihovna Velké Karlovice.

 

Nadace OSF ve spolupráci s Českou spořitelnou touto cestou podporuje knihovny, které přinášejí příklady dobré a inspirativní praxe. Tématem ocenění Bibliotheca inspirans v roce 2024 bude péče o pohodu a rozvoj zaměstnanců knihoven. Nominační formulář bude stejně jako u letošního ročníku otevřen veřejnosti, návštěvníkům knihoven i knihovnické obci.

 

O výběru ocenění Bibliotheca inspirans 2023 rozhodla porota ve složení: Tomáš Jindříšek (expert v oblasti marketingové komunikace), Kateřina Jiřinová (expertka v oblasti vzdělávání, kritického myšlení a fungování komunit), Tereza Lišková (koordinátorka programu Knihovny jako průvodkyně 21. stoletím a novinářka), Andrea Studihradová (CSR manažerka České spořitelny), Ladislava Zbiejczuk Suchá (Katedra informačních studií a knihovnictví, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity).