pondělí 24. říjen 2016 0:00

Budou konečně v ČR zakázány kožešinové farmy ?

Povědomí o tom, že život zvířat na kožešinových farmách je plný utrpení, je u veřejnosti již široce rozšířené. Ochránci zvířat dlouhá léta svádějí marný boj za zákaz kožešinových farem a pomocí petic, které podepsaly tisíce lidí, se snaží apelovat na vládu. Nyní se snad v této oblasti blýská na lepší časy a je připravena novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která navrhuje zakázat chov kožešinových zvířat na území České republiky.

Pod návrhem novely je podepsáno 50 poslanců v čele s předsedou výboru pro životní prostředí Robinem Böhnischem. Pod záštitou pana Böhnische uspořádala organizace Svoboda zvířat 20. října 2016 v Poslanecké sněmovně mezinárodní seminář, kde vystoupili přední odborníci na danou problematiku z řad vědců, politiků a státních veterinářů.

 

Ve svých vystoupeních přednesli fakta o problémech kožešinových zvířat chovaných v klecích a zkušenosti se schvalováním a implementací zákonů zakazujících kožešinové farmy v zemích, kde již podobná legislativa platí. Přítomní hosté si vyslechli přednášky britské poslankyně Marie Eagle, která prosadila zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat ve Velké Británii, profesora Stephena Harrise – světově uznávaného odborníka na etologii lišek, rakouského veterinárního inspektora Holgera Herbrüggena a nizozemské politické poradkyně Inez Staarink, která se ve své zemi zasadila o zákaz chovu norků.

 

Všichni přednášející se shodli v tom, že zvířata chovaná na kožešinových farmách mají poškozené biologické funkce, projevuje se u nich stereotypní chování, zraňují se a sebepoškozují a mají strach z lidí. Rozhodně to nejsou domestikovaná zvířata a velmi trpí chovem v těsných klecích. Také se netajili tím, že prosadit zákon o zákazu kožešinových farem nebylo jednoduché a úspěchu pomohla síla veřejných názorů.

 

V Evropě jsou kožešinové farmy zakázané ve Velké Británii, v Rakousku, v Chorvatsku, v Bosně a Hercegovině, v Nizozemsku, ve Slovinsku a v Makedonii. V některých z těchto zemí probíhá ještě přechodné období. Zákaz chovu některých druhů kožešinových zvířat platí v Dánsku. Nepřímý zákaz formou legislativních opatření a standardů mají: Bulharsko, Švýcarsko Německo, Srbsko, Švédsko.

 

V našem státě je v současnosti registrováno 9 kožešinových farem a roční produkce mláďat je zhruba 20 tisíc.

 

Pokud se o této problematice chcete dozvědět více, můžete si prohlédnout stránky Svobody zvířat http://www.svobodazvirat.cz/ a třeba tam podepsat petici za zákaz kožešinových farem. Novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání najdete jako Sněmovní tisk č. 742.