pondělí 27. březen 2017 0:00

Češi mají unikátní patent: domácí jídlo vydrží čerstvé tři roky bez konzervantů

Patentovaná metodologie umožňuje připravovat trvanlivé jídlo zcela bez konzervantů, tedy bez obávaných „éček“. Přesto díky unikátnímu postupu sterilace vydrží plnohodnotné ručně vařené jídlo ADVENTURE MENU ve spíži nebo v batohu čerstvé až tři roky.

Navíc se dokáže i samo ohřát. I v podmínkách, kde není možné plnohodnotně vařit, se tak lidé nemusí odbývat těžko stravitelnými konzervami a instantními jídly.

 

„S kamarádem Adamem jsme oba outdooroví nadšenci a během studií jsme se pouštěli do extrémních sportů, každou volnou chvíli jsme trávili někde venku, v přírodě, nebo pod stanem. Neustále jsme jedli konzervy a polévky z pytlíku. To nám brzy začalo vadit. Chtěli jsme si užít výlety na sto procent, jíst pořádné poctivé jídlo, které by nám neničilo zdraví a dodávalo energii. Ale na vaření zpravidla nebýval čas ani prostor. Začali jsme proto hledat řešení,“ popisuje zrození nápadu Radek Slabý, jeden ze zakladatelů projektu Adventure Menu. Druhý zakladatel, Adam Sogel, dodává: „Po několika měsících zkoušení a testování se nám podařilo vyladit systém sterilace, který vymysleli a

používali už moji rodiče. Vyvinuli jsme způsob, jak uvařit a zpracovat hlavní jídlo i s přílohou, což dosud neexistovalo. A tak vzniklo první Adventure Menu – kompletní plnohodnotné jídlo na cesty, zcela bez konzervantů, přesto dlouhodobě trvanlivé.“

 

Guláš nebo steak vydrží ve spíži déle než tři roky

 

Základem je zvláštní způsob sterilace, kdy je čerstvé a ručně vařené jídlo z těch nejlepších surovin zavařeno do speciálního obalu. „Jde o unikátní kombinaci tlaku, páry a materiálů, které nám umožní jídlo zbavit veškerých choroboplodných zárodků a uzavřít ho v ochranné atmosféře v takzvaném tekutém stavu. Při tom není nutné používat vůbec žádnou chemii,“ popisuje Adam Sogel a vysvětluje výhody: „Sterilované jídlo si uchovává svou přirozenou chuť, vůni a vzhled společně s nutričními hodnotami a extrémní trvanlivostí. Oproti konzervám se nejedná o polotovary, ale hotové, podomácku připravené jídlo. Konzervanty zpravidla zničí chuť jídla, sníží jeho výživovou hodnotu a

způsobí zažívací potíže. Ale to u Adventure Menu nehrozí. Stačí ho ohřát a můžete se plnohodnotně najíst. Kdykoli a kdekoli. Můžete ho mít doma ve špajzu nebo nosit na zádech v batohu klidně tři roky a pořád zůstane čerstvé, výživné a chutné.“

 

Plnohodnotné teplé jídlo kdykoli a kdekoli

 

Součástí technologie Adventure Menu je i unikátní samoohřevný systém. Do speciálního vaku, takzvaného Zipper-bagu, stačí vložit zabalené jídlo Adventure Menu, samoohřevnou kapsli Adventure Menu a zalít vodou. Exotermická reakce způsobí, že se jídlo během dvanácti minut v Zipper-bagu ohřeje jako v troubě a je připravené ke konzumaci.

 

„Ale samozřejmě lze jídlo ohřát i jinak: v mikrovlnce, na pánvi, v kotlíku s horkou vodou, nebo také například na rozehřátém motoru auta,“ doplňuje Radek Slabý. Kapsle je po ohřevu zcela rozložitelná, zjednodušeně: z nehašeného vápna se stane vápno hašené, a proto ji lze bez obav vyhodit v přírodě.

 

V současné době nabízí Adventure Menu patnáct druhů plnohodnotných jídel. Od vepřového se zelím, přes jelení ragú s knedlíkem až po steak z lososa s čočkou. „V nabídce máme ale také jídlo pro vegetariány a pro vegany, dvě vysoko kalorická sladká jídla jako snídaně a sušené maso Jerky jako vydatnou proteinovou svačinu,“ upřesňuje Adam Sogel.

 

Nikdy nevíte, kdy se může jídlo hodit

 

Jídlo ADVENTURE MENU je vhodné nejenom na cesty a outdoorové výpravy (používají je s oblibou například závodníci Rallye Dakar), ale využití najde také v kempech, na chatách, v domácích kuchyních, nebo v kancelářích, kde není čas nebo prostor na plnohodnotné vaření a stravování. V neposlední řadě je ale Adventure Menu vhodnou alternativou pro krizové situace. „Za minulého režimu měl stát zásoby pro svoje občany na čtrnáct dnů. Dnes nic takového není. Představte si situaci, kdy dojde k blackoutu (globálnímu výpadku elektrické energie), nebo k jakémukoli kolapsu zásobováni, například z důvodů válečného stavu, přírodní kalamity apod. Zásoby potravin se v tu ránu

stanou tou nejcennější komoditou. V současné situaci nám to připadá nepředstavitelné, ale určitě doporučuji, aby měl každý doma železné zásoby jídla alespoň na týden dopředu,“ radí specialista na přežití, Amar Ibrahim, a dodává: „Jídlo Adventure Menu se pro tento případ jeví jako velmi vhodná varianta.“

 

Více informací naleznete na www.adventuremenu.cz

banner Poliklinika Andel