úterý 21. listopad 2017 0:00

I dárkové poukazy lze předat originálně a s vtipem

S blížícími se Vánoci nastává období přemýšlení, jaký dárek by dotyčnému udělal největší radost. Tento problém tak v podzimním období začíná řešit každý, ať chce nebo ne. Nejedná se přitom vůbec o jednoduchou činnost. Zatímco pro jednoho může být daná věc tím nejlepším možným dárkem, druhý by nad ní jen ohrnul nos.

Dárkovou poukázkou nic nezkazíte

 

Každý zajisté někdy zažil situaci, že dostal nevhodný dárek, který pak po zbytek života zůstal schovaný někde na dně skříně či putoval dále k někomu, komu udělal větší radost. A právě proto se stávají nejvhodnějším dárkem poukázky. To, že jejich obliba stále stoupá, dokazuje také průzkum pro společnost Sodexo Benefity*. Průzkum proběhl mezi více než 500 lidmi, kteří vymýšlí dárky obchodním partnerům a zároveň je od nich také dostávají. Dárkový poukaz by si přálo skoro 40 % z nich. Čtvrtina dotázaných pak rozhodně neodmítne poukaz na zážitek nebo službu.

 

Také firmy se přidávají k trendu dárkových poukázek namísto hmotných dárků. „Chceme-li obdarovat někoho, koho známe jen povrchně, tak neuděláme chybu dárkem, který si sám může vybrat,“ říká Robert Hlaváček, Manažer segmentu Incentivní programy společnosti Sodexo Benefity. Pro tuto příležitost představili poukázky Dárkový Pass, se kterými se jednoduše nemůžeme splést. „Poukázky Dárkový Pass lze uplatnit u více než 17 600 partnerů po celé České republice. Díky tomu si určitě vybere každý podle toho, co je mu blízké,“ dodává.

 

Popusťte uzdu fantazii při balení a předání dárku

 

Ačkoli jsou dárkové poukazy mezi obdarovávanými tolik preferované, dárci je mnohdy nepořizují a nedarují z obavy o případnou neosobnost. Přitom stačí zvolit neotřelé balení či rovnou zajímavý způsob předání. Přinášíme vám proto několik netradičních tipů, jak ozvláštnit darování poukazu.

 

Nejjistější formou je zajisté předání při osobním setkání nejlépe v neformálním prostředí. Pozváním na večeři rozhodně nic nezkazíte, a právě na konci dobré večeře pak můžete předat hezky zabalenou poukázku například v osobně nadepsané obálce či v tematicky laděné krabičce.

 

A fantazii se meze nekladou. Ve spolupráci s kamarády či členy rodiny lze připravit napínavou stopovací hru, na jejímž konci bude čekat odměna v podobě dárkového poukazu.

 

Dobrodružství nebo hosteska v kostýmu

Pokud dárek předáváte někomu, kdo má smysl pro humor, můžete se domluvit s kamarády, aby dotyčnému zavolali, že na něj u dveří čeká lednice či jiná objemná věc. O to větší radost obdarovaný bude mít, když zjistí, že místo obrovské neforemné krabice, dostane malou obálku s poukazem, za který si může koupit, co sám chce.

 

Dárkovou poukázku může předat také hosteska v kostýmu, například oblíbené filmové postavy. Zde je však nutné zvážit vhodnost kostýmu a zvolené osoby, aby se obdarovaný ještě nakonec nezalekl a dárek nezpůsobil doživotní trauma.

Máte-li mezi kamarády šikovného grafika, nebude problém vytvořit krátkou animaci mapy, po které se budoucí dárek pohybuje, a na jejímž konci přejde v osobní předání poukazu.

 

Pokud víte o nějaké věci, o které potenciální obdarovaný zdůrazňuje, že ji nikdy nechce najít pod stromečkem, můžete dárkovou kartu vložit do krabičky právě takového výrobku, díky čemuž ten skutečný dárek udělá ještě větší radost.

 

*Průzkum provedla agentura Behavio v srpnu 2017 na vzorku 502 respondentů (zaměstnanci, kteří vymýšlí dárky obchodním partnerům a zároveň je od nich také dostávají, mix muži ženy, věk, velikost sídla). Sběr proběhl na panelu Trendaro.cz.