čtvrtek 22. březen 2018 0:00

Velikonoční zvyky a tradice, které prospějí tělu i vaší domácnosti

Křesťanské svátky, které jsou bezvěrci oslavovány jako svátky příchodu jara, se už nezadržitelně blíží. S nimi je spojená řada rituálů a zvyklostí, které se dle biblického označení odehrávají v tzv. Svatém týdnu, tedy týdnu před samotným Velikonočním pondělím. 

Přestože každý slaví velikonoční svátky po svém a také samotné tradice se kraj od kraje liší, základní myšlenka je vždy stejná – očistit své tělo i domácnost od škodlivin z minulého roku a vykročit do další etapy pln zdraví a nové energie. 

 

Generální úklid

 

Činnosti spojené s údržbou obydlí se začínaly již v Šedivé úterý, kdy se uklízely světnice a vymetaly pavučiny z rohů místností. Ve středu se pokračovalo údržbou komínů a vymetáním sazí, od čehož se pro tento den ustálil název Sazemetná nebo Popelečná středa. Přestože již většina domácností nedisponuje kachlovými kamny, která by si žádala řádnou údržbu, představuje toto období ideální čas právě pro generální úklid. 

 

V závislosti na prognózách o počasí proto vyčistěte zimní obuv a společně s oblečením a dalším zimním vybavením ji opět na rok uložte na dno skříně. Předměty, které se vám během minulého roku v domácnosti nahromadily a jen těžko pro ně najdete vhodné využití, rozdejte, recyklujte nebo v případě silné citové vazby taktéž uskladněte. Praktické řešení pro ukládání takových věcí představují kartonové krabice od společnosti Paketo.cz, které si můžete nechat zhotovit v takovém barevném provedení a designu, který bude stylem zapadat přímo do vaší domácnosti. Předměty tak budete mít kdykoliv po ruce, zároveň však zůstanou skryty před zraky návštěv a všetečných dětí. 

 

Likvidace zásob a zasloužené hody

 

Po dlouhém období půstu představovaly Velikonoce především období dobrého jídla a pití. Samotnému štědrému Velikonočnímu pondělí však předcházel Zelený čtvrtek, kdy se měly konzumovat pouze zdravé zelené potraviny, tedy především zelenina. Období půstu pak končilo na Bílou sobotu, kdy se začínaly chystat obřadní i sváteční pokrmy v podobě mazanců, beránků, nádivek a jidášů. Během Svatého týdne se také vyklízely sklepy a spotřebovávaly se všechny zbylé zásoby, aby i zde mohla proudit nová, živá energie. Není proto na škodu vyhranit si čas i v dnešní době k protřídění obsahu lednice, mrazáku či špajzu a dopřát tak pomyslný detox i své kuchyni. Uvidíte, že pokrmy z nových, čerstvých surovin budou o to pestřejší a lahodnější. 

 

Mrskut, hody a kraslice

 

Největší oslavy vždy přicházeli s Velikonočním pondělím, kdy chlapci obcházeli s pomlázkou spletenou z vrbového proutí jednotlivá stavení a šlehali dívky výměnou za malovaná vajíčka a kraslice. Tento zvyk se zachoval do současnosti a přesto, že se v každém kraji jednotlivý

proces mírně liší, poslání by však mělo být vždy shodné – nejedná se o akt násilí, naopak mrskání mladými vrbovými proutky má v těle ženy zajistit plodnost, mládí a vitalitu na další rok. Na oplátku by se pak měla na pomlázku navázat barevná pentle jako poděkování a darovat nabarvené vajíčko či kraslice.