Mrkev je jedna z mála zelenin, které jsou výživnější tepelně upravené. Silné buněčné stěny totiž neumožní tělu využít ze syrové mrkve větší množství dostupného beta-karotenu. Šetrnou tepelnou úpravou, jako je například rychlé orestování, neutrpí ani další antioxidanty. Mrkev servírujte s trochou oleje, který vstřebávání zdravých látek ještě podpoří.
Pokud jde o přípravu je zcela na vás, zda mrkve oloupete anebo ne. Oloupaná je zpravidla chutnější, ale klidně ji lze důkladně očistit houbičkou a pracovat s mrkví celou. Vybrat si také můžete z několika barevných variant jako je například žlutá nebo fialová. „Baby karotku zkuste povařit ve vodě s kypřícím práškem. Zůstane tak krásně oranžová a půjde lehce oloupat i bez škrabky,“ prozrazuje Horký.
Pestrobarevná kolečka mrkve ozdobí talíře, kostičky zase saláty. Po uvaření fialová barva kořene pobledne, ale chcete-li ji zachovat, kousky mrkve rychle opražte při vysoké teplotě na trošce tuku.
Karotkové pyré s pomerančem, opečená barevná karotka
(4 osoby)
Mrkev 800g
Pomeranč 200g
Barevná mini karotka 150g
Cukr krystal 20g
Máslo 100g
Smetana 2dcl
Tymián, kerblík, sůl, olivový olej
Mrkev nakrájíme na malé kostičky a opečeme na oleji. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přilejeme šťávu z pomerančů a smetanu. Necháme rozvařit a rozmixujeme na hladké pyré. Barevnou mini karotku očistíme, nakrájíme na malé kousky a opečeme na cukru a másle.