pondělí 20. březen 2017 0:00

Výstava o Templářích pro úspěch prodloužena

Unikátní výstava o vinařské historii Templářů na Moravě byla prodloužena až do konce letošního roku. Důvodem je mimořádný zájem, který v loňském roce přivedl do legendárních sklepů v Čejkovicích 26 tisíc návštěvníků a udělal z naučné expozice jednu z největších atrakcí celého regionu.

Historie Čejkovic sahá až do hlubin středověku, neboť zde již od 13. století působil Řád templářských rytířů, jehož členové hojně zakládali vinohrady a významně tím ovlivnili podobu zdejší krajiny. Další stavební díla se skrývala pod zemí, kde Templáři vybudovali rozsáhlé vinné sklepy, které patří ke třem nejstarším na Moravě, které jsou ještě funkční. Dnes zraje v dubových sudech 350 tisíc litrů vína vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice.

 

V historické expozici umístěné v působivých sklepních prostorech je k vidění celá řada atrakcí, od největšího stále používaného vinného sudu v Česku, který pojme neuvěřitelných 20 tisíc litrů vína, až po archív lahvových vín. Klenotem je také největší vinná láhev u nás. Ta má objem 200 litrů a je zapsaná v knize českých rekordů. Při komentované prohlídce mají návštěvníci možnost ochutnat vína Templářů a seznámit se také s novodobou historií vinařského družstva, které v loňském roce oslavilo 80. výročí od svého založení.

 

Na více než šedesáti velkoplošných panelech zasazených do dubových sudů se návštěvníci dozvědí spoustu zajímavostí z první poloviny 20. století a mohou si také trochu povzdychnout při porovnání tehdejších a současných cen vína, neboť v roce 1936 stál litr červeného vína z Moravy pět korun, zatímco litr bílého byl o korunu dražší. Kromě templářských sklepů a unikátní výstavy můžete v Čejkovicích navštívit i původní templářskou tvrz nebo domek, kde vyrůstal náš první prezident T. G. Masaryk.

 

Komentované prohlídky historického sklepení ze 13. století spojené s degustací vín probíhají na objednání v průběhu celého roku, v letních měsících v pravidelných časech od pondělí do neděle.

 

Více informací najdete na www.templarske-sklepy.cz.

 

Soutěž:

 

Chcete vyhrát víno od Templářských sklepů?

 

Pak stačí správně odpovědět na naši soutěžní otázku:

 

Kolik litrů vína zhruba zraje v dubových sudech vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice?

 

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 6. 4. 2017 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla.

 

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "víno".