Jejich poctivou péči ocení nejen váš organismus (díky vyššímu obsahu vitamínů aj.), ale i vaše chuťové pohárky. Vše důležité o rajčatech najdete na www.akademiekvality.cz. Jak ovšem můžete rajčata využít? Inspirujte se našimi jednoduchými recepty.
POLÉVKA Z ČERSTVÝCH RAJČAT
Všichni známe rajskou polévku. Když je dobrý recept a šikovný kuchař, není vůbec špatná. Ale zkoušeli jste už někdy polévku z čerstvých rajčat? Bezkonkurenční záležitost! Jeden hrnec stačit nebude.
Ingredience:
· 1500 g rajčat
· 500 g řapíkatého celeru
· 1 l zeleninového vývaru
· 1 cibule
· 20 g másla
· Lžíce olivového oleje
· Svazek čerstvé bazalky
· Zakysaná smetana
Postup:
1. Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy.
2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.
3. Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.
4. K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.
5. Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).
6. Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.
DOMÁCÍ KEČUP
Máte doma tolik rajčat, že najednou nevíte, co s nimi? Nemusíte se přemáhat a snažit se je všechny sníst. Můžete si z nich totiž vyrobit domácí kečup, který oceníte třeba i během zimy.
Ingredience:
• 1 kg rajčat
• 2 jablka
• 1 větší cibule
• 70 g cukru
• 60 ml jablečného octa
• 60 ml vody
• 1 lžička soli
• 3 bobkové listy
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 5 hřebíčků
• Špetka skořice
Postup:
1. Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
2. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření.
3. Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas směs promíchejte.
4. Vyjměte z hrnce bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření.
5. Vše rozmixujte dohladka a pokud chcete mít kečup doopravdy hladký, ještě ho propasírujte.
6. Sklenice, ve kterých budete kečup skladovat, vyvařte horkou vodou. Poté je naplňte, uzavřete a dnem vzhůru nechte odstát do vychladnutí.
BRUSCHETTA S RAJČATY
V jednoduchosti je síla, což potvrzuje také následující recept – křupavá bruschetta s rajčaty provoněná bazalkou a česnekem. Ačkoliv se zde rajčata zapékají, nepodceňujte jejich chuť. Ta nejlepší jsou buď ze zahrádky, nebo oceněná značkami kvality (např. Klasou).
Ingredience na 4 porce:
• 4 silné plátky bílého chleba
• 4 velká rajčata
• Olivový olej
• Sůl a pepř
• Snítka bazalky
• 1 stroužek česneku
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180°C a chleby rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
2. Chleby pokapejte olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte dozlatova.
3. Rajčata nakrájejte na co nejmenší kostičky, přidejte nasekanou bazalku a vše dochuťte solí a pepřem. Promíchejte.
4. Hotové chleby potřete česnekem a poklaďte rajčatovou směsí.
5. Před servírováním ještě můžete pokapat trochou oleje a ozdobit lístky bazalky.
RAJČATA PLNĚNÁ KUS-KUSEM
(2 porce)
Nedáte dopustit na kombinaci čerstvě zeleniny s těstovinami? Pak si tento nenáročný, zdravý a zároveň chuťově vyvážený pokrm jednoznačně zamilujete. Určitě ho ocení i vaše návštěva.
Ingredience:
• 4 velká rajčata
• ½ hrnku kuskusu
• 1 hrnek (250 ml) vývaru
• 1 jarní cibulka (zelená část)
• 1 stroužek česneku
• Snítka hladkolisté petrželky
• 60 g balkánského sýra
• Špetka mletého římského kmínu
• Sůl, pepř
Postup:
1. Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte.
2. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 min odstát.
3. Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou jarní cibulku a petrželku, nadrolte balkánský sýr.
4. Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu toho, co jste vydlabali z rajčat.
5. Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte na 180°C 10 – 15 minut.
OSVĚŽUJÍCÍ RAJČATOVÝ SALÁT S MÁTOU
Rychlá a současně lehká večeře – to je občas záludnost. Zvláště tehdy, když nám už dochází fantazie. Stačí mít ale doma pár rajčat, okurku, červenou cibuli, mátu v květináči… Inspirujte se tímto geniálním a prostým receptem.
Ingredience:
• 1 salátová okurka
• 500 g rajčat
• 2ks červené cibule
• 1 svazek máty – větší množství
• šťáva z jednoho citrónu
• 2 lžíce olivového oleje
• 1/2 lžičky soli
Postup:
1. V malé misce si připravte dresink - smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte.
2. Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky.
3. Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte.