úterý 26. září 2017 0:00

5 způsobů, kterým "ovoce bohů" příznivě ovlivní vaše zdraví

Oranžové ovoce kaki označovali staří Řekové jako plod bohů a s právě přicházející zimou se blíží jeho sezóna. Sladké, šťavnaté ovoce bez pecek a semínek nejenom skvěle chutná, ale je doslova nabité zdravím. Hojně jej využívá třeba tradiční čínská medicína a výsledky moderních vědeckých studií jí dávají za pravdu. Jak kaki bojuje se zdravotními neduhy?

1. Pomáhá s bojem proti rakovině

Svým vysokým obsahem antioxidantů pomáhá v těle krotit volné radikály. Kromě mnoha další účinných látek najdete v tomto ovoci vitamíny A a C, které působí příznivě na naše celkové zdraví a pomáhají předcházet mnoha typům rakovinového bujení.

 

2. Podporuje imunitu

Zpět k vitamínu C - kaki obsahuje zhruba 80% doporučené denní dávky. Tento vitamín podporuje produkci bílých krvinek, které jsou pro obranyschopnost zásadní. Zvlášť v době chladných plískanic je proto dobré zařadit kaki do jídelníčku.

 

3. Snižuje krevní tlak

Plody obsahují draslík, který příznivě ovlivňuje krevní tlak, a tím snižuje zátěž kardiovaskulárního systému. Kaki navíc neobsahuje skoro žádný tuk a je plný vody, díky čemuž pomáhá vypláchnout z těla cholesterol.

 

4. Pomáhá zažívání

Díky obsahu vitamínů B dostává váš trávící trakt do těla látky nezbytné k dobrému zažívání. Kromě vitamínů vaše tělo ocení i velké množství vlákniny, která je nezbytná pro práci střev a pomáhá správnému fungování střevní mikroflóry. Tato kombinace zabraňuje zácpě, dopomůže správnému vyměšování a je účinná v boji proti hemeroidům.

 

5. Vylepšuje zrak

Vaše oči ocení nejenom mrkev, s níž kaki  sdílí stejnou barvu. Antioxidační látky obsažené v "ovoci bohů" pomáhají podle studií v boji proti šedému zákalu či noční slepotě.

 

Není nutné dodávat, že kombinace vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších prvků se příznivě projeví i na procesu stárnutí. Kaki působí jako přírodní štít na předčasné vrásky, stres podepsaný ve tváři či svalovou slabost zapříčiněnou stářím.