středa 6. prosinec 2017 0:00

Vietnamská polévka Pho s hlívou královskou šéfkuchařky Sofie Smith

Pho je známá vietnamská polévka s nudlemi. Je původně ze severního Vietnamu, kde je obvyklou snídaní nebo obědem. Klíčový pro chuť této oblíbené polévky je vývar, který by měl být čistý a aromatický. Obvykle se připravuje s hovězím nebo kuřecím masem.

V naší verzi používáme místo masa hlívu královskou, která je masitá a tak ji jde snadnou použít jako alternativu pro ty, kteří masu neholdují. Recept je pro přípravu 4-6 porcí.

 

Vývar:

 

Odkrojky z hlívy královské

Cibule 2

Zázvor 2 větší kousky, asi 60 g

Sušené houby shiitake 3 nebo 4

Koriandrová semínka ½ lžíce

Celý černý kardamom 1

Celá skořice 1

Celý anýz 3

Citrónová tráva 2 stonky

Celý pepř 1 lžíce

Studená voda 2 litry

Světlá sójová omáčka 4 lžíce

Mořská sůl 1 lžička

Hlíva královská 400 g

Rýžové nudle 300 g

Fazolové klíčky 120 g

Jarní cibulka 1 malý svazek

Čerstvý koriandr 1 svazek

Dlouhý koriandr 1 svazek

Thajská bazalka 1 svazek Červené chilli papričky 4 nebo dle chuti

Citrón nebo limetka 3

 

Připravte si velký hrnec. Očistěte a okrájejte hlívy. Odkrojte dolní část a vložte do hrnce. Zbytek hub nakrájejte podélně od kloboučku dolů a dejte na stranu. Neoloupanou cibuli a zázvor ožehněte na grilu. Opláchněte ve studené vodě a přidejte do hrnce. Přidejte další ingredience kromě sójové omáčky a soli. Nechejte vodu zavřít, poté stáhněte teplotu a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Mezitím připravte podle návodu rýžové nudle. Na pánvi zahřejte trošku oleje a opečte do měkka houby, přidejte sůl a pepř.

 

Očistěte klíčky a bylinky, nakrájejte jarní cibulku a chilli, citróny a limetky rozčtvrťte. Vše si připravte na malý talířek. Přidejte do vývaru sůl a sójovou omáčku a nechejte dalších 5 minut povařit. Sceďte vývar a vraťte zpět do hrnce. Nudle rozdělte do misek a navrch dejte kousky orestované hlívy. Přelijte vývarem a přidejte dle chuti bylinky a hoisin nebo sriracha omáčku.