V naší verzi používáme místo masa hlívu královskou, která je masitá a tak ji jde snadnou použít jako alternativu pro ty, kteří masu neholdují. Recept je pro přípravu 4-6 porcí.
Vývar:
Odkrojky z hlívy královské
Cibule 2
Zázvor 2 větší kousky, asi 60 g
Sušené houby shiitake 3 nebo 4
Koriandrová semínka ½ lžíce
Celý černý kardamom 1
Celá skořice 1
Celý anýz 3
Citrónová tráva 2 stonky
Celý pepř 1 lžíce
Studená voda 2 litry
Světlá sójová omáčka 4 lžíce
Mořská sůl 1 lžička
Hlíva královská 400 g
Rýžové nudle 300 g
Fazolové klíčky 120 g
Jarní cibulka 1 malý svazek
Čerstvý koriandr 1 svazek
Dlouhý koriandr 1 svazek
Thajská bazalka 1 svazek Červené chilli papričky 4 nebo dle chuti
Citrón nebo limetka 3
Připravte si velký hrnec. Očistěte a okrájejte hlívy. Odkrojte dolní část a vložte do hrnce. Zbytek hub nakrájejte podélně od kloboučku dolů a dejte na stranu. Neoloupanou cibuli a zázvor ožehněte na grilu. Opláchněte ve studené vodě a přidejte do hrnce. Přidejte další ingredience kromě sójové omáčky a soli. Nechejte vodu zavřít, poté stáhněte teplotu a na mírném ohni vařte asi 20 minut. Mezitím připravte podle návodu rýžové nudle. Na pánvi zahřejte trošku oleje a opečte do měkka houby, přidejte sůl a pepř.
Očistěte klíčky a bylinky, nakrájejte jarní cibulku a chilli, citróny a limetky rozčtvrťte. Vše si připravte na malý talířek. Přidejte do vývaru sůl a sójovou omáčku a nechejte dalších 5 minut povařit. Sceďte vývar a vraťte zpět do hrnce. Nudle rozdělte do misek a navrch dejte kousky orestované hlívy. Přelijte vývarem a přidejte dle chuti bylinky a hoisin nebo sriracha omáčku.