úterý 20. březen 2018 0:00

Špenátové recepty

Máme pro vás úžasné recepty se špenátem. Připravili jsme pro vás tip na Špenátový koláč a Masové kuličky se špenátovými listy podávané s bulgurem s pečenou zeleninou a tomato paprikovou omáčkou s červenou čočkou. Recepty jsou od šéfkuchaře Václava Šmerdy jr.  

 

Masové kuličky se špenátem

 

· hovězí a vepřové mleté maso 1kg

· vejce 2kusy

· strouhanka 100g

· mléko 0,15l

· sůl 15g

· pepř č.mletý 0,5g

· česnek 30g

· mražené špenátové listy 250g

· olej 50g

· cibule 150g

 

Postup:

Do mletého masa přidáme vejce a namočenou strouhanku v mléce,osolíme opepříme a dochutíme česnekem a přidáme mražený špenát, který jsme si orestovali na cibulce a nechali ho zchladnout. Vše promícháme a vytvoříme kuličky, které upečeme při 130stupních v troubě cca 20minut

 

Bulgur s pečenou zeleninou a špenátem

 

· bulgur 0,5kg

· olej olivový 0,1l

· cibule 100g

· jarní cibulka 1kus

· papriky barevné čerstvé 200g

· cuketa 150g

· bazalka čerstvá 25g

· sůl pepř

-špenát

 

Bulgur uvaříme v osolené vodě do měkka a poté smícháme s orestovanou zeleninou a špenátem na olivovém oleji a dochutíme sekanou bazalkou

 

Tomato papriková omáčka s červenou čočkou

 

· cibule 150g

· rajčata 350g

· papriky čerstvé barevné 450g

· řapikatý celer 150g

· česnek 5g

· protlak rajčatový Otma 150g

· cukr 40g

· sůl 20g

· olej 0,1l

· zeleninový vývar 1

· červená čočka 100g

 

Postup:

 

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli,papriky, rajčata a řapikatý celer, krátce restujeme a přidáme protlak Otma a zalijeme zeleninovým vývarem. Osolíme a přidáme cukr, vše vaříme cca 20minut a

 

poté rozmixujeme. Následně přidáme vařenou červenou čočku a pak ještě rozmixujeme a ještě krátce povaříme a můžeme dochutit bazalkou,nebo různými bylinkami a podáváme s masovými kuličkami a zeleninovým bulgurem.

 

 

Špenátový koláč

 

Počet porcí: 8

Čas přípravy: 50 min.

Doba vaření: 30 min.

 

Ingredience

 

· 1 balení Špenátu 450 g

· 1x balení listového těsta

· 2 lžíce rostlinného oleje

· 1x cibule

· 2 stroužky česneku

· 200 g zakysané smetany

· 200 g strouhaného sýra

· 3 vejce

· sůl

· pepř

 

Postup

1. Balíček listového těsta rozválíme do kulaté formy a propícháme. 2. Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku, přidáme rozdrcený česnek a špenát připravený dle návodu na obalu.

 

3. Směs osolíme, opepříme a dáme zchladit. Následně vmícháme zakysanou smetanu, cca 200 g strouhaného sýra a 3 vajíčka.

 

4. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25-30 mi