středa 13. únor 2019 0:00

Valentýnský recept: Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Říká se, že láska prochází žaludkem. Na tom určitě něco bude. Přestože partnera nejspíše hýčkáte vaším kulinárním uměním po celý rok, zkuste ho překvapit i na Valentýna. Čím? Třeba lahodným dezertem od nadané Magdalény Murínové, která je členkou juniorské sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

 

Potřebujete:

 

Na těsto:

135 g bílků

135 g cukru krupice

90 g žloutků

135 g hladké mouky

Moučkový cukr na posypání

Lemon curd:

75 ml citronové šťávy

60 g moučkového cukru

50 g vajec

40 g žloutků

50 g másla

 

Na jogurtový mousse:

5 plátků želatiny

40 g citronové šťávy

100 g Krémového jogurtu 

53 g cukru krupice

13 g vody

25 g bílků

150 g smetany ke šlehání

Jahodový kompot

200 g jahod

Limetkovou kůra

Bazalku

2 lžíce jahodového pyré

 

Postup:

 

1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.

 

2. Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.

 

3. Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně se želatinou.

 

4. Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.

 

5. Smetanu vyšleháme do tuha.

 

6. Cukr a vodu zahřejeme na 121°C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.

 

7. Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.

 

8. Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru a jahodové pyré. Dobře promícháme.

 

9. Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem. Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.

 

10. Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.