pátek 13. listopad 2015 0:00

Vánoční trhy v Porýní 2015

 Adventní čas bývá pro mnohé nejkrásnější etapou v roce. Období plné svíček, vůně cukroví, ledových květů na oknech a tajuplných příběhů Vánoc. Neodmyslitelnou součástí jsou i vánoční trhy. Všude je cítit perník, skořice, svařené víno. Jako každým rokem, tak i letos přináší města v Porýní svým návštěvníkům kouzelnou atmosféru Vánoc.

Kolín nad Rýnem

23. 11. - 23. 12. 2015

 

Jedinečná adventní atmosféra v Kolíně nad Rýnem láká každoročně miliony návštěvníků z celého světa. Dominanta města - gotická katedrála sv. Petra a Marie je zároveň i jednou z nejvýznamnějších památek v celém Německu. Pořádá se u ní největší kolínský trh. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout práci řemeslníků, ochutnat tradiční jídlo a pití nebo se pobavit u více jak sta různých vánočních představení.

 

V srdci Starého města mezi náměstím Alter Markt a náměstím Heumarkt leží „Heimat der Heinzel" (Domov skřítků). Ze starodávných stánků dýchne na návštěvníky ten pravý duch Vánoc. Pocítí historii trhů, která zde začala již v roce 1820.

 

Okouzlující úsměvy andělů a tisíce zářících hvězd čekají na Andělském trhu, umístěném v přilehlém okolí nejoblíbenější kolínské nákupní zóny v centru města Neumarkt. Jen deset minut chůze od Neumarktu se nachází další z trhů - Vánoční pohádkový trh na Rudolfském náměstí, který, jak jeho název napovídá, vtáhne návštěvníky do kouzel pohádek. Je inspirován tvorbou bratří Grimmů. Jeho program potěší proto zejména nejmladší návštěvník.

 

 

Nezapomenutelným zážitkem se stane návštěva vánočního trhu, který se nachází přímo v přístavu u Rýna. Je jím Kolínský přístavní vánoční trh u Muzea čokolády, kde srdeční „námořníci" nabízejí rybí i jiné speciality z celého světa společně s kvalitními vánočními předměty a produkty spojenými s životem na moři a v přístavu.

 

.Bonn

20. listopadu - 23. prosince 2015

 

I návštěvníci bonnských vánočních trhů opět ucítí kouzelnou vůni perníku, pečených kaštanů, punče, svařeného vína a spousty dalších rýnských pochoutek. Umělečtí řemeslníci, hrnčíři, výrobci šperků, dřevořezbáři, obchodníci s koženým zbožím, oblečením a adventní výzdobou, včelaři se svíčkami ze včelího vosku - ti všichni se zde sejdou, aby prezentovali svoje nejpovedenější výrobky.

 

Děti si pod odborným vedením vyzkouší práci hrnčířů, výrobu svíček, foukání skla, malování hedvábí nebo si z barevných papírů vyrobí vánoční přáníčka. Svoje výtvory si pak s sebou budou moct odnést domů.

Večery zpestří vystoupení bonnských sborů a orchestrů. Bohatý program je připraven i na víkendová odpoledne na náměstí Münsterplatz. Začíná v poledne představením pro děti. Děti se mohou těšit na loutková představení, nebo některá z moderních děl. Odpoledne bude jeviště patřit známým umělcům.

 

Také při návštěvě Bonnu je možné oprášit své bruslařské dovednosti.

 

Cáchy

20. listopadu - 23. prosince 2015

 

Vánoční trh ve starobylých Cáchách je jedním z největších a nejkrásnějších trhů v Německu. Stejně jako každý rok, tak i letos se okolí cášské radnice promění v ráj světel, barev, vánočních zvuků a neodolatelných vůní, které v krásném prostředí historického centra Cách vytvoří nezapomenutelnou atmosféru. Děti se pobaví při jízdě na kolotoči, dospělí se mezitím zahřejí vynikajícím svařeným vínem. Po celý den se budou prodávat na trhu bramborové placky, vánoční cukroví a spousta dalších dobrot.

 

Cášské firmy jsou výrobou cukrovinek proslavení po celém světě. Dominovými kostkami, marcipánovými zákusky, sušenkami Spekulatius a samozřejmě proslulými perníčky „Printen", které se staly typickým (nejen vánočním) suvenýrem z Cách. Jsou posypanéořechy, mandlemi, polévají se čokoládou, jsou bílé i žíhané. Žádný návštěvník Cách by si neměl nechat uniknout ochutnání této lahůdky.

 

 

Koblenec

20. listopadu - 22. prosince 2015

 

Staré římské město Koblenec, ležící v srdci malebné vinařské oblasti, na soutoku Rýna a Mosely se v období adventu zaplní stánky, ve kterých si návštěvníci budou moci zakoupit výtečné pamlsky a pro své nejbližšírozmanité vánoční dárky od mistrů hrnčířů, šperkařů, dřevořezbářů a dalších. Kromě stánků nabídnou trhy také pestrý doprovodný program v podobě koncertů a dalších představení. Více informací na: http://www.weihnachtsmarkt-koblenz.de/

 

Düsseldorf

19. listopadu - 23. prosince 2015

 

Město módy Düsseldorf okouzlí letošní návštěvníky několika vánočními trhy. Na náměstí Marktplatz, kde se nachází i düsseldorfská radnice, nechají řemeslníci návštěvníky trhu nahlédnout přes rameno a předvedou jim svoje dovednosti. Trh stojí za to navštívit také díky ručně vyřezávanému betlému s figurami v životní velikosti. Velikým lákadlem pro děti a dospělé bude rovněž více jak 100 let starý kolotoč. Secesně vyzdobený Engelchen Markt(Andělský trh) osvítí moře světýlek na náměstí Heinricha Heineho.

 

Oba předchozí trhy spojuje ulice Flingerstraße, na které bude trh Bürgermarkt, kde dostanou stánky podobu starých měšťanských domů. K vidění zde bude také tradiční vánoční pyramida. Sterchenmarkt (Hvězdičkový trh) u Stadtbrückchenu budou krášlit stánky zdobené malbami zimní krajiny. Především rodinám s dětmi je věnován trh na náměstí Schadowplatz. Bude zaplněn kolotoči a stánky s tradičními sladkostmi. Nejen dětem vykouzlí úsměv na tváři loutkové divadlo ve vyhřívaném stanu.

 

V přilehlé Schadowstraße budou předvádět řemeslníci své umění. Stejně jako loni bude na náměstí Gustaf Gründgens Platz 450m2 velké veřejné kluziště. Celý Düsseldorf vyzdobí tisíce světýlek a vánočních dekorací. Výjimkou nebudou ani obří kaštany na Königsallee. Procházka po tomto světoznámém bulváru se stane nevšedním zážitkem.