pátek 12. červen 2015 0:00

Tip: Malta Jazz Festival

Letošní ročník festivalu potrvá 4 dny, na místo tradičních tří večerů. Čtvrtý den bude nazvaný jako Commonwealth Jazz Day, podporovaný CHOGM Malta a diváci se mohou těšit na dva významné umělce - saxofonistu Soweta Kinch z Velké Británie, který vkládá do jazzu rap.

DAlší umělec, basista Richard Bona z Kamerunu, je velmi populární v Paříži a New Yorku.

 

"Tento ročník můžeme nazvat oslavou různých proudů jazzu", poznamenal umělecký ředitel festivalu pan Sandro Zerafa. Letos si klademe za cíl oslovit jak náruživé posluchače jazzu, tak i přivést posluchače "amatéry".

 

Na festivalu vystoupí několik oceněných umělců Grammy, mezi nimi je i kubánský pianista. Chucho Valdes, který zahájí festival v Ta´Liesse spolu s Irakere 40 a vzdá hold svému orchestru, který založil v roce 1973. Dalšími nositely Grammy jsou Danilo Perez, John Patitucci a Brian Blade, známí pod názvem "Children of the Light" a jako součást kvarteta Wayna Shortera. Všichni tři jsou považováni za hlavní protagonisty letošního festivalu.

 

Další legendou, která letos vystoupí je Dave Holland společně s Chrisem Potterem, jedním z nejznámějších saxofonistů současné jazzové scény. Kurt Elling - další držitel Grammy přednese své písně o lásce, zpívat je bude v krásném prostředí Velkého Přístavu. Kurt Elling je nejvíce populární zpěvák své generace.

 

Kytarista Joe Cohn, kterého kolega Pat Metheny označil za "neuvěřitelného improvizujícího hudebníka", je jedním z nejrespektovaněších kytaristů v New Yorku.

 

Novinkou bude orchestr "Mladých Jazzmanů", který je součástí nové iniciativy zvané "The Fringe" ( experimentální). Mladý orchestr bude účinkovat na maltském festivalu poprvé pod vedením saxofonistky Gabriele Comeglio, velmi populární v Itálii a pianisty/aranžéra Claudia Angeleri, ředitele Centro Didattico Produzione Musica. Oba dva budou rovněž vyučovat v letním jazzovém táboře. S touto iniciativou se počítá i do dalších ročníků.

 

Živá vystoupení nebudou jen v hlavním městě ve Vallettě, ale v rámci celého ostrova. K dispozici bude výuka jazzu zdarma, soutěž mladých umělců v rámci Malta Jazz Contest. Výuka bude probíhat ve hře na klavír, kytaru, saxofon, basu a hudební aranžmí. Akce je podporována nadací Valletta 2018.

 

Vsupenky na festival je možné zakoupit buď na jednotlivá představení, nebo jako balíčky. Cena jednodenní vstupenky je Eur 30.

 

Malta Jazz Festival je organizovaný Arts Council Malta za podpory CHOGM Malta 2015, nadace Valletta 2018, hotelu Phoenicia, Cyberpass, MTA a TVM.

 

PROGRAM FESTIVALU

 

Čtvrtek 16. 7. 2015

Kris Spiteri / Noir Project; Joe Cohn Quartet Feat; Yutaka Shiina

 

Pátek 17.6. 2015

Anthony Camilleri Quartet; David Binney Avenija; Dave Holland/ Chris Potter/ Lionel Loueke/ Eric Harland

 

Sobota 18.6. 2015

"The Fringe" Youth Jazz Essemble; Danilo Perez/ John Patitucci/ Brian Blade: Children of the Light ; Chuco Valdes Irakere 40

 

Neděle 19.6. 2015 - Commonwealth Jazz Day

 

3.edice umělecké soutěže Malta Jazz; Soweto Kinch Quartet; Richard Bona

 

Více informací naleznete na www.maltajazzfestival.org