úterý 20. září 2016 0:00

Nalaďte zahradu na podzimní notu – soutěž o ruční nářadí GARDENA

Podzimní čas by měl být pro vaši zahradu dobou údržby, péče a přípravy na zimu. Pokud chcete, aby vaše zahrada a okolí vašeho domu zůstalo chloubou i v příštím roce, je potřeba dát se do práce. Ostatně tak už to s prací na zahradě chodí. Na co bychom tedy v příštích týdnech až měsících měli zaměřit svou pozornost?

Odstranění listí a nečistot z okapů

 

Okapy byste měli vyčistit alespoň jednou do roka, a to vždy nejpozději do konce podzimu po opadání všech listů ze stromů. Pokud se okapy ucpou listím, mechem a jinými nečistotami, vzniká riziko, že dešťová voda bude přetékat, což může mít za následek poškození krovu a fasády. Pokud se bojíte výšek a chcete si práci ulehčit, můžete využít čističe okapů s teleskopickou násadou, a při práci tak zůstat nohama pevně na zemi.

Údržba trávníku

 

Během podzimu nebo také bezprostředně po vertikutaci se na vašem trávníku nahromadí spousta cenného materiálu. Tento materiál rozhodně nevyhazujte, raději jej recyklujte a použijte znovu jako hnojivo. Tímto způsobem lze využít nejen posečenou trávu, ale také odpad z prořezávání a trimování. Předtím je však nutné větvičky a výhonky rozdrtit v zahradním drtiči.

 

Odstranění a prevence mechu v dlažebních spárách

 

Nenechte vaše upravené chodníky zarůst mechem. Jeho odstranění není tak fyzicky náročné, jak byste si asi mysleli a výsledek stojí za to. Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit již vyrostlého mechu, je přelít spáry horkou vodou. Na druhý den pak odstraňte uschlý mech pomocí čističe na spáry. Preventivně pak vyplňujte spáry každou sezónu střídavě pískem a štěrkem, tím odstraníte výtrusy mechu a semena plevelů.

 

Sklizeň ovoce ze stromů

 

Sklizeň ovoce je další výšková činnost, která může být nebezpečná a rozhodně je nepohodlná. Pokud tedy nechcete česat ovoce ze žebříku, můžete si pořídit česač ovoce na teleskopické násadě. Opět se zde jedná o výrazné zjednodušení práce.

 

Prořezejte keře a křoviny

 

Když začnou keře žloutnout, ohnou se jim stonky k zemi, je ten pravý čas je ostříhat. Keře a křoviny lze zkrátit na přibližně čtvrtinu jejich velikosti. Může se to však lišit podle konkrétního typu dané rostliny. Podobně jsou na tom živé ploty. Ty by se měly prořezávat naposledy na podzim, aby se předešlo jejich hnití, kdyby se v nich nahromadila vlhkost. Zkracujte jen listnaté živé ploty.

 

Uskladnění nářadí na zimu

 

Správné skladování a očištění ochrání zahradní nářadí před povětrnostními vlivy a prodlužuje jejich životnost. Zahradní nářadí by měly být skladováno na suchém místě, aby bylo chráněno před poškozením. Pokud máte rádi pořádek a vše na jednom místě, můžete si pořídit věšák na nářadí, který jen přišroubujete ke zdi a zavěsíte na něj veškeré zahradní nářadí, které doma najdete.

Sežeňte si podzimní dekorace do bytu přímo na zahrádce

 

Na podzim se zahrada začne proměňovat a hraje teplými odstíny barev. Přeneste si kousek i do svého bytu a vytvořte si podzimní kytice i s použitím spadaných barevných listů. Pro sušení nesbírejte květiny, které jsou navlhlé. Zároveň se vyhněte květinám s příliš rozvitými květy, aby jim při sušení neopadaly okvětní lístky.

 

Soutěžní otázka:

 

Jaké řada výrobků GARDENA nabízí pro každý účel v zahradě tu správnou kombinaci násady a až 80 druhů koncového nástroje?

 

a) Sprinklersystem

b) Combisystem

c) Cleansystem

 

Nápovědu k soutěžní otázce hledejte na webu http://www.gardena.com/cz

 

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 20. 10. 2016 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla.

 

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "GARDENA".

 

O co soutěžíme?

 

3 x Zahradní nůžky Comfort

GA610-0276

Zahradní nůžky GARDENA Comfort se výborně hodí pro stříhání květin, mladých výhonků a čerstvého dřeva. Jejich krátkou hlavou dosáhnete i do úzkých a těžko přístupných míst. Nože skloněné stříhací hlavy mají nepřilnavý povlak a jsou přesně broušené. Pohodlné rukojeti s měkkými prvky pohodlně a ergonomicky sedí v ruce. Dvě různé uchopovací pozice bez problémů umožňují silné stříhání i rychlé odstřihování. Tyto zahradní nůžky mají také žlábek pro odvod mízy. Pomocí bezpečnostního zámku s jednoruční obsluhou lze nůžky snadno zajistit a bezpečně skladovat. Tyto zahradní nůžky Comfort ustřihnou větev o průměru až 20 mm. Záruční lhůta 25 let garantuje nejvyšší kvalitu.

 

Doporučená prodejní cena včetně DPH 490,00 Kč.

 

3 x Startovací sada GARDENA – ruční nářadí

GA410-0499

Sada obsahuje nejčastěji používané nářadí při práci na zahradě: květinovou lopatku, nůžky, rukavice a vyrývač kořínků. Ve výbavě správného zahrádkáře nesmí žádný z těchto nástrojů chybět. Květinová lopatka díky speciálnímu tvarování umožňuje pohodlnou manipulaci a práci bez únavy. Je ideální pro sázení a přesazování rostlin jak na záhoncích, tak v květináčích. K dalším nezbytným pomůckám patří zahradnické rukavice.

 

Latexový materiál udržuje ruce v suchu a chrání je před znečištěním, elastický úpletový materiál pak zajišťuje pohodlí při nošení a prodyšnost. Díky tomu jsou rukavice ideální na práci jak ve vlhkém, tak suchém prostředí. Vyrývač kořínků zajišťuje spolehlivé odstraňování plevele. Posledním nezbytným nástrojem jsou zahradnické nůžky vybavené nepřilnavým povlakem u horního nože a nerezavějící ocelí na spodním noži. Nůžky slouží pro přesný střih výhonků, keřů nebo vinné révy. Všechny druhy ručního nářadí Gardena jsou vyrobeny z vysoce kvalitní oceli a jsou potaženy duroplastem, který je chrání před korozí.

 

Doporučená maloobchodní cena je 550 Kč včetně DPH.

 

3 x GARDENA rukavice pro zahradní práce a pro práci s půdou

GA410-0429

GARDENA rukavice pro zahradní práce a pro práci s půdou poskytují speciální ochranu před mnoha náročnými úkoly a tam, kde by mohlo být vlhko. Neklouzavý a voděodpudivý latexový povrch na dlaních a konečcích prstů umožňuje skvělý úchop během práce. A zároveň, latexová vrstva zajistí, že vaše ruce zůstanou suché a čisté - hlavně při sázení do vlhké půdy. Vyztužené konečky prstů chrání před nečistotami a vlhkem a umožňují jemnou práci s rostlinami a půdou. Pečlivý výběr a elastický pletený materiál zaručuje perfektní tvar, komfort při nošení a prodyšnost. Znamená to, že vaše ruce se nebudou potit!

 

Doporučená maloobchodní cena je 135 Kč včetně DPH.

 

5 x GARDENA postřikovač Comfort 1 l

GA610-0414

 

Postřikovač Gardena Comfort o objemu 1 litr je ideální pro ošetřování menších ploch na zahradě nebo rostlin v domácnosti. Výhodou je snadné a pohodlné používání, díky ergonomicky tvarované rukojeti sedí dokonale v ruce. Díky plně nastavitelné rozprašovací trysce lze individuálně nastavit na jemné mlžení či silný proud. Plnění z vody z vodovodního kohoutku usnadňuje velký plnicí otvor. Praktický je filtr na sací trubce, který chrání před ucpáním trysky, a ukazatel výšky hladiny, který ukazuje množství zbývající kapaliny v nádobě bez nutnosti otevírání postřikovače.

 

Doporučená maloobchodní cena je 240 Kč s DPH.

 

3 x SchnippSchnapp nůžky – víceúčelové nůžky, korozivzdorné čepele

GA610-0217

Praktické víceúčelové nůžky GARDENA SchnippSchnapp se příjemně používají. Výborně se hodí k použití v kuchyni a na zahradě. Tyto nůžky jsou ideální pro stříhání květin, bylinek, provázků, květinářského drátu, lepenky a plastu. Speciálně broušené čepele z nerezové oceli jsou odolné proti korozi. Praktické: nůžky GARDENA SchnippSchnapp lze mýt v myčce nádobí. Ergonomický design a úchyty s měkkými prvky umožňují pohodlnou manipulaci. Tyto nůžky o celkové délce 180 mm jsou vhodné jak pro leváky, tak pro praváky. Záruční lhůta 25 let garantuje nejvyšší kvalitu.

 

Doporučená prodejní cena včetně DPH 410,00 Kč.