úterý 27. prosinec 2022 0:00

Soutěž: Vyhrajte knihu Lenost

Zdánlivě banální cesta mladého muže se sklony k lenosti až apatii míří do Řecka, po stopách jeho svatební cesty, aby následně vedla k chmurným úvahám a temným zvratům. Ty nad ním pozvolna získávají nadvládu a neprozáří je ani tamní slunečné dny. A snad to ani žádat nelze. Jeho žena je mrtvá a v sousedství se schyluje k tragédii. Závažná a naléhavá témata psaná s překvapivou lehkostí, díky které může čtenář v této případové studii snadno nahlédnout pod povrch složitých otázek o lidské zkušenosti. Autorův styl v mnoha ohledech připomíná tradici literárních klasiků, dá se hovořit o podobnosti s Dostojevského Zápisky z podzemí, Camusovým Cizincem, nebo i s některými novelami A.P Čechova.

Úryvek str. 63:

Připadalo mi to najednou všechno tak zvrácené, degradující. Nevzhlední, hloupí lidé, nesmyslné dny, prázdné večery. Chození tam a zpátky, neustálé žraní, pití a nekonečné řeči o těch samých věcech. Všechno je prázdné a vyčerpávající, většinu času člověku v životě seberou bezpředmětné tlachy a konverzace o ničem. Hloupé, bezcílné snahy, které přecházejí jedna v duhou, aniž by člověk zaznamenal, že stejně k ničemu nedošel. A na dně pod tím vším se krčí život, tak triviální a nedůležitý život, který se ale nedá změnit ani se před ním nelze schovat.

 

Vydalo nakladatelství Host

Více informací na: www.hostbrno.cz/lenost

Zdroj Fot: Jiří Maršálek/Foto: David Pařík, Kniha Lenost/Foto:Roman Ševčík

 

Soutěž:

Jaké nakladatelství vydalo knihu Lenost?

 

Správnou odpověď posílejte na emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 10.1 2023 s uvedením vaší odpovědi, jména a příjmení, emailové adresy a telefonního čísla. 

Do předmětu emailu nezapomeňte uvést "lenost"