středa 18. leden 2017 0:00

Léčebný rostlinný extrakt aneb když šamani vědí

Za evropské využití léčebných účinků rostliny s latinským názvem Pelargonium sidoides vděčíme přes sto let starému příběhu Angličana jménem Charles Henry Stevens.

Coby těžce nemocný tuberkulózou v pokročilém stádiu odjel Stevens na radu lékařů ulevit svým útrapám do příznivějšího klimatu Jižní Afriky.

Jeho rozhodnutí přijmout nabídku místního šamana a po čtyři měsíce každý den požívat šamanův tajemný nápoj z kořenů rostlin mu nejen vrátilo zdraví, ale následně v Evropě rozpoutalo zájem o do té doby neznámou bylinu. Její účinky, klinickými studiemi posvěcené, dnes díky dávné historce s nečekaným ´happyendem´ zdárně využíváme v léčbě zejména akutních zánětů horních cest dýchacích.

 

Přestože leckterá česká hospodyňka nebo zahradník by se jistě rádi na zahrádce nebo za oknem pustili do pěstování úžasné bylinky s překrásnými kvítky a léčivými účinky, není jim přáno. Extrakt z kořenů tohoto konkrétního druhu pelargonie, domorodci nazývaný Umckaloabo, je možné získat výlučně na území Jižní Afriky.

 

Dokonce ještě donedávna byl jedinou cestou, jak získat kořeny pro výrobu extraktu, sběr divoce rostoucích bylin. Trvalo léta a vyžádalo si obrovské úsilí, než se rostliny podařilo vypěstovat. Sklizeň na plantážích je však možná pouze jednou za tři roky, a to z toho důvodu, že účinné látky obsažené v kořenech se v ideálním množství i kvalitě nahromadí právě po třech letech. Rostlina je při sklizni definitivně vykořeněna, a končí tak svůj vegetační život.

 

V České republice lze koupit rostlinný lék s obsahem výtažku z kořene Pelargonium sidoides EPs 7630 pod názvem Kaloba.

Kaloba se užívá ke zmírnění příznaků při onemocnění dýchacích cest (akutní bronchitidě), která nevyžadují antibiotickou léčbu. Až 90 % infekcí dýchacích cest je totiž způsobeno viry, na které neúčinkují antibiotika. Typickými projevy bývá kašel, bolest v krku, zahlenění, někdy až bolest na hrudi.

 

Právě při těchto příznacích a tehdy, když Vám lékař nepředepíše antibiotika, Vám může pomoci právě Kaloba. Kromě antivirových a antibakteriálních účinků má výrazný vliv na aktivaci celkové imunity a uleví vám rychleji už v akutním stádiu nemoci. Pokud zvládnete Kalobu užívat již od prvních příznaků nemoci a dopřejete si klid na lůžku, můžete být zdraví dříve, než byste čekali a nemoc vás nemusí tolik potrápit.