Lze je využít také ve studené kuchyni jako zálivku do salátů nebo ingredienci pro domácí zmrzlinu. Příprava pokrmů může být i společnou zábavou celé rodiny.
Domácí zmrzlina
Použité suroviny
Ovoce dle chuti (nejlépe mražené) – jahody, borůvky, maliny, ostružiny
1 ks Kefírového mléka nízkotučného nebo ochuceného z Mlékárny Valašské Meziříčí
Cukr nebo med na dochucení
Postup přípravy
Připravíme si hlubokou nádobu, do které nasypeme ovoce dle vlastní chuti a zalijeme ho Kefírovým mlékem z Mlékárny Valašské Meziříčí. Suroviny rozmixujeme do hladka a poté ochutnáme. Podle chuti můžeme dosladit cukrem nebo zdravější variantou je pak med. Poté dáme zamrazit.
Letní salát s Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí
Použité suroviny
1/4 salát ledový
1/2 mrkev
kousek šunky
1/2 hrnku Kefírového mléka nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí
2 lžičky ocet
na dochucení sůl, koření provensálské
5 ořechy vlašské
Postup přípravy
Listy ledového salátu nasekáme na kousky a omyjeme. Mrkev nastrouháme nahrubo a šunku nakrájíme. Vše smícháme dohromady a poté zalijeme Kefírem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Dochutíme octem, solí a případně provensálským kořením. Nakonec přidáme nahrubo posekané vlašské ořechy. Salát necháme před podáváním chvíli odležet v lednici, aby se chutě prolnuly.
Celerový salát s Kefírovým mlékem nízkotučným
Použité suroviny
1 ks celeru 1 ks listového špenátu tymián nebo jiná letní bylinka ze zahrádky Kefírové mléko nízkotučné z Mlékárny Valašské Meziříčí
Postup přípravy Celer očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Špenát důkladně omyjeme, nakrájíme na co nejdrobnější kousky a přidáme k celeru. Na dochucení přidáme tymián či jinou bylinku dle vlastního výběru a salát tak ochutíme. Vše zalijeme Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Sůl není potřeba.