úterý 12. listopad 2019 0:00

Jak si zařídit ložnici, aby se v ní dobře spalo? O své tipy se podělila interiérová designérka

Spánkem strávíme jednu třetinu svého života, a tak není divu, že je ložnice považována za jednu z nejdůležitějších místností v domě. Přesto mají lidé tendence její zařizování podceňovat, a tato místnost se nezřídka stává odkladištěm nepotřebných či málo používaných věcí.

To ovšem není jediná chyba, které se můžeme dopustit. Jak by měla ložnice vypadat, aby se nám v ní dobře spalo. Nejdůležitější zásady nám řekla známá interiérová designérka Anke Glut.


Ložnice jako místo odpočinku


„Nemusíme mít bůhvíjaké znalosti, abychom věděli, že nedostatek kvalitního spánku je jednou z nejčastějších příčin naší zhoršené fyzické i psychické kondice. A přestože je správná spánková hygiena poměrně obsáhlé téma, které lze uchopit hned z několika stran, vždy je dobré se nejprve zaměřit na prostředí, ve kterém spíme. Ložnice by totiž za každých okolností měla sloužit k odpočinku, ne k ničemu jinému," říká Anke Glut, která své pracovní zkušenosti získala v Belgii, řemeslo interiérového
designu však vystudovala v Čechách a zde se tomuto povolání již několik let věnuje.

 

Podle Anke si však důležitost ložnice lidé často neuvědomují, a tak se z této místnosti nezřídka stává prostor sloužící hned
k několika účelům. „Ložnice je většinou jedna jediná místnost, která zůstává skrytá očím návštěv a do které i její obyvatelé za denního světla málokdy vkročí. Proto ji lidí využívají jako místnost, kde se vše lehce schová a kde mohou být věci, které by jinde zabíraly prostor.

 

Často je v ložnici zřizován například i pracovní koutek, najdeme tu počítač a v mnoha případech i televizi. V takových případech však máme tendence v ložnici trávit více a více času a když přijde večer a my bychom měli odpočívat, je o to těžší
vypnout a spát," upozorňuje Anke na častý nešvar.

 

Ložnice by přitom měla opravdu sloužit pouze k odpočinku, čemuž by mělo odpovídat i její zařízení. „Je-li opravdu nezbytně nutné do ložnice umístit pracovní stůl, doporučuji jej od zbytku místnosti oddělit, například paravánem či jinou zástěnou," radí Anke Glut.


Podlaha a zdi


Dalšími faktory, který mají nemalý podíl na tom, jak se nám v ložnici spí, jsou podlaha a zdi.

 

„Samozřejmě existují nějaké obecné poučky o tom, jaké barvy bychom měli do ložnice volit a kterých bychom se naopak měli vyvarovat, avšak ložnice musí na jejího obyvatele působit především útulně, bezpečně a komfortně. Proto nelze jednoznačně říci, které barvy jsou špatné a které dobré. Každý má totiž jiné preference a líbí se mu něco jiného," říká Anke, která ve svých realizacích nejčastěji využívá přírodní prvky jako dřevo, kov či beton. Ty jsou dle ní i výborně kombinovatelné a konkrétně v ložnici působí uklidňujícím dojmem.

 

„Příroda je jedním z nejlepších designérů na světě a využití přírodních prvků v ložnici má své opodstatnění. Za sebe nejraději volím dřevo, které dokáže lusknutím prstů kompletně změnit atmosféru v místnosti. Ideální je například volit dřevěnou podlahu či její imitaci.

 

Dřevo ovšem můžeme zakombinovat i na zdi či parapety. Pozor však na to, abychom ložnici nepřekombinovali. Při výběru dřeva bychom se měli držet stejné barevné škály a měnit pouze sytost," dodává Anke Glut.

 

Co se zdí týče, jejich barva se odvíjí od barvy podlahy. „Pokud zvolíme světlejší podlahu, můžeme si dovolit vymalovat zdi sytějšími a tmavšími barvami. Strop by však vždy měl zůstat světlý, aby ložnice působila vzdušně a nikoli stísněně," vysvětluje Anke.

 

Do ložnice patří minimalismus

 

Není pochyb o tom, že v ložnici je nejdůležitějším kusem nábytku postel. Ta by měla místnosti vévodit a od ní se zároveň odvíjí i zbytek vybavení, se kterým bychom ovšem měli šetřit. „Pokud to alespoň trochu lze, je vhodné ložnici vybavit opravdu jen nezbytnými kusy nábytku, které jsou kromě postele noční stolky, komoda na drobné prádlo, případně křeslo pro čtenáře. Zbytek teoreticky nepotřebujeme. Barvy nábytku by poté měly být neutrální. Co se nejrůznějších dekorací týče, doporučuji svého kreativního ducha nechat vyřádit například na osvětlení, které je dobré volit hned v několika úrovních. Ložnice ovšem není místem, kde by velké množství dekorací bylo žádoucí" uzavírá Anke Glut.