Apetit

středa, 18 březen 2020
Každý z nás zná pocit, kdy chce být kreativní a zaměnit klasické recepty za něco nového. Bohužel nás ale často představa celodenního vaření a pečení nakonec odradí a zůstaneme u osvědčených receptů. My ten pocit známe taky. A přesně to je důvod, proč jsme pro vás na letošní Velikonoce připravili dva nové recepty, které nejen ozvláštní vaše velikonoční menu, ale také je zvládnete během pár minut.
úterý, 17 březen 2020
Ráno je skoro všechno povoleno. Tedy aspoň, co se týká jídla. Snídaně by totiž měla být výživná. Nešiďte se. Máte chuť na míchaná vejce s vypečenou slaninou? Křupavé pečivo s máslem a marmeládou? Nebo si potrpíte na jogurtové snídaně? Akademie kvality společně s odborníky vám poradí, jak uspokojit nejenom chuťové buňky, ale i pocit, že děláte něco pro svou kondici.
čtvrtek, 12 březen 2020
Obliba medvědího česneku v poslední době strmě stoupá. Aby také ne. Od dob, kdy tak trochu upadl do zapomnění, jsme opět zjistili, že skvěle nechutná jen medvědům. Pokud si netroufáme hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, pak vsaďme na jistotu a sázejme jej na polostinná až stinná stanoviště na zahrádky nebo vyrazme přímo do supermarketu, kde se v poslední době také běžně nabízí jako špenát či zelené koření.
úterý, 18 únor 2020
Příroda byla v poslední době, co se týče houbařské nadílky, opravdu štědrá, a tak máme většinou zásoby nasušené i zamrazené. A byl by skoro hřích neuvařit si pravou domácí bramboračku! Pokud navíc místo obyčejného másla použijete Ghíčko, budete muset brzy chystat další várku. Tak dobrou bramboračku jste totiž nejspíš ještě nejedli.
pondělí, 20 leden 2020
Také často přemýšlíte, jak zpestřit snídani, večeři, nebo co vzít s sebou na výlet ke svačině? Nezapomínejte na palačinky! Jsou dobré jak sladké, tak se slanou náplní, navíc jsou rychle hotové. A i když jste možná nestihli pár dní obstarat větší nákup, mléko, mouku a vajíčka doma většinou vždycky najdete.
čtvrtek, 16 leden 2020
Je to nekompromisní, ale bohužel vědecky podložený fakt. Dle Harvard Health Publication je normální hladina testosteronu u zdravých mužů mezi 270 do 1070 ng/dl. S postupem věku se ale přirozená hladina testosteronu obvykle snižuje o 1 % až 2 % a k poklesu dochází již od 25 do 30 roku života.
úterý, 17 prosinec 2019
Zkuste letos své blízké překvapit a vyzkoušejte vánoční čokoládové raw košíčky, lískuličky nebo sušenky plněné arašídovým krémem, kde žádnou ze zvýše zmíněných ingrediencí potřebovat nebudete. Přidaný cukr nahradí sladké datle, sušené švestky nebo javorový sirup. Mouku zastoupí například ovesné vločky. Místo vejce lze použít fintu veganů v podobě chia semínek, a tuk je hojně obsažen v ořeších a kokosu. „Jsme nadšenci, kteří rádi objevují nové potraviny, chuťově zajímavé kombinace a netradiční recepty. Do svých produktů zařazujeme jen suroviny, které chceme sami jíst. O nejlepší recepty a tipy se s podobnými nadšenci dělíme na našem blogu NATU, kde samozřejmě nechybí ani ty zdravé na Vánoce,” říká Kamila Hladká, šéfka týmu českého výrobce potravin a dodává: „Neuznáváme přidaný cukr, umělá barviva nebo ochucovadla. Chceme, aby potraviny chutnaly a vypadaly tak, jak od přírody mají.”   ČOKOLÁDOVÉ RAW KOŠÍČKY  Připravte si: • 100 g sušených švestek • 50 g ovesných vloček • 50 g mandlí • 100 g hořké čokolády • 1 polévková lžíce kokosového oleje   Jak na to: Nejdříve si sušené švestky rozmačkáme vidličkou na kaši a poté je dáme do misky. Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly těsně pod hladinou, a necháme odležet.   Mezitím rozmixujeme ovesné vločky s mandlemi, přidáme 2 polévkové lžíce švestek a pořádně zamícháme. Připravíme si košíčky na muffiny. Základ z ovesných vloček dáme na dno košíčku, na něj navrstvíme švestkovou náplň. Až budeme mít hotovo, dáme košíčky do mrazáku.   Mezitím si připravíme horkou lázeň na čokoládu. Celou tabulku čokolády dáme do hrnce spolu s 1 polévkovou lžící kokosového oleje a počkáme, až se nám rozehřeje. Až bude čokoláda připravená, vyndáme košíčky z mrazáku a ještě je zalijeme hořkou čokoládou. Chvilku počkáme a poté dáme zpět do mrazáku.   LÍSKULIČKY    Připravte si: • 100 g lískových ořechů • 10 ks datlí • 50 g strouhaného kokosu • na ozdobení: lískové oříšky, hořká čokoláda   Jak na to: Datle dáme do menší misky, zalijeme je horkou vodou, aby byly pod hladinou, a necháme odležet 10 minut. Mezitím rozmixujeme lískové oříšky a smícháme je společně s kokosem. Nyní namočené datle rozmixujeme společně s vodou a vznikne nám “datlový karamel”. Karamel smícháme spolu se suchými ingrediencemi a vytvarujeme kuličky, které dáme na 5 minut do lednice. Mezitím si v horké lázni necháme rozpustit čokoládu. Po 5 minutách vyndáme kuličky z lednice a z jedné strany dáme lískový oříšek a z druhé strany namočíme kuličku v hořké čokoládě.   SUŠENKY PLNĚNÉ ARAŠÍDOVÝM KRÉMEM    Připravte si: • 100 g ovesných vloček • 50 g kokosových chipsů • 10 ks datlí NATU • 1 polévkovou lžíci chia semínek • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje • 1 kávovou lžičku skořice Náplň: • 100 g kokosového mléka (tuhá část) • 2 polévkové lžíce javorového sirupu • 4 polévkové lžíce arašídového másla   Jak na to: Nejdříve datle zalijeme horkou vodou a necháme zhruba 20 minutek namáčet. Mezitím si rozmixujeme ovesné vločky, kokosové chipsy a přendáme do misky. Po 20 minutách datle rozmixujeme společně s vodou a smícháme je spolu se zbylými ingrediencemi - ovesnými vločkami, kokosem, chia semínky, skořicí a kokosovým olejem. Vypracujeme těsto, které dáme na půl hodiny odpočinout do lednice. Mezitím připravíme náplň. V misce vyšleháme kokosové mléko spolu s javorovým sirupem a dáme odpočinout do lednice na 15 minut. Poté z těsta vytvarujeme kolečka a dáme péct do trouby na 180 stupňů 15 minut. Nejdříve pečte 10 minut z jedné strany a na zbylých 5 minut otočte.   Během času, co se kolečka pečou v troubě, vyndáme náplň z lednice a vyšleháme ji znovu s arašídovým máslem. Po vyndání z trouby kolečka necháme vychladnout a následně je poslepíme arašídovou náplní. Nakonec lze ozdobit hořkou čokoládou a vlašskými oříšky.
neděle, 15 prosinec 2019
Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
čtvrtek, 12 prosinec 2019
Recept pro formu na pečení s průměrem 22 cm, nebo obdélníkovou formu.
pátek, 06 prosinec 2019
Více než sto padesát receptů moderní světové kuchyně od nejlepších českých šéfkuchařů je doplněno o vinné párování enologa Hynka Vicha. Takový je obsah nové publikace s názvem Velká kuchařka světových kuchyní, která právě přichází na český trh.