Apetit
pátek, 18 říjen 2019
Označení crémant popisuje jeden druh francouzského šumivého vína, příbuzného proslulého šampaňského. Crémant je značka jakosti – vyrábí se tradiční metodou, v určitých oficiálně uznaných oblastech. Na rozdíl od šampaňského, které pochází pouze z jednoho francouzského regionu (Champagne), je produkce crémantů povolena v osmi francouzských regionech.
úterý, 01 říjen 2019
Posnídali jsme hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy a „zužitkovali“ jsme tak plody, které jsme našli na zahradě. K obědu jsme upravili čerstvé houby z lesa i loňskou zásobu. Sušenými kusy jsme ochutili Krkonošské kyselo, z těch čerstvých jsme vykouzlili výbornou houbovou omáčku, kterou jsme podávali s těstovinami.
středa, 25 září 2019
S podzimními měsíci je nerozlučně spjato voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. V sušeném stavu je můžete uchovat až do zimy. Ze švestek uvaříte povidla, která se ve špajzu také neztratí. A pokud vás honí mlsná už teď, přinášíme tip na vynikající švestkovo-jablkový koláč.
úterý, 10 září 2019
Máme kvalitní mléko? Odpověď je jednoduchá - ano, máme. A není třeba spekulovat o kvalitě mléka v celé Evropské unii. Aby byla tato základní potravina, a zároveň surovina pro výrobu mlékárenských výrobků co nejlepší, záleží na pěti hlavních předpokladech: pohoda zvířat, pravidelná kontrola chovu, kvalitní potrava pro dojnice, přísná kontrola mléka a krátký dovoz mléka do mlékáren.
středa, 04 září 2019
Když už vás bude honit mlsná, dejte si sezónní ovoce, třeba i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i nejrůznější semínka. Ty můžete „zobat“ místo chipsů. Zpravidla mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale také vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Mohou být dobrou alternativou ke konzumaci masa, mléka nebo vajec.