Apetit

pondělí, 21 říjen 2019
Přestože není nad pořádnou „grilovačku“ někde na zahrádce, nemusíme se ochuzovat o dobroty z grilu ani s příchodem podzimu. Mnoho z nás už vlastní domácí gril, který stačí jenom strčit do zásuvky. A co na něm můžete přichystat?
pátek, 18 říjen 2019
Označení crémant popisuje jeden druh francouzského šumivého vína, příbuzného proslulého šampaňského. Crémant je značka jakosti – vyrábí se tradiční metodou, v určitých oficiálně uznaných oblastech. Na rozdíl od šampaňského, které pochází pouze z jednoho francouzského regionu (Champagne), je produkce crémantů povolena v osmi francouzských regionech.
pátek, 18 říjen 2019
Očekáváte návštěvu, nebo vás jen honí mlsná? Nepečený tvarohový koláč s ovocem přijde vhod vždy. Navíc jde o odlehčený dezert, po němž si určitě nemusíte dělat výčitky.
čtvrtek, 17 říjen 2019
Oranžové kaki je neobjeveným pokladem podzimu. Zaslouží si však velkou pozornost, a to nejenom díky lahodné sladké chuti a všestranné použitelnosti, ale také pro své výživové hodnoty. Plodům pocházejícímu původně z Asie propadli již staří Řekové a nazývali jej „ovocem bohů“.
úterý, 15 říjen 2019
Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.
úterý, 01 říjen 2019
Posnídali jsme hruškový koláč s tvarohem a vlašskými ořechy a „zužitkovali“ jsme tak plody, které jsme našli na zahradě. K obědu jsme upravili čerstvé houby z lesa i loňskou zásobu. Sušenými kusy jsme ochutili Krkonošské kyselo, z těch čerstvých jsme vykouzlili výbornou houbovou omáčku, kterou jsme podávali s těstovinami.
středa, 25 září 2019
S podzimními měsíci je nerozlučně spjato voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. V sušeném stavu je můžete uchovat až do zimy. Ze švestek uvaříte povidla, která se ve špajzu také neztratí. A pokud vás honí mlsná už teď, přinášíme tip na vynikající švestkovo-jablkový koláč.
čtvrtek, 12 září 2019
Životní styl se za poslední tři dekády změnil ve všech směrech, včetně trendů v pití nealko drinků. Milujeme osvěžující koktejly se super zdravými ingrediencemi, často právě v nealkoholické variantě.
úterý, 10 září 2019
Máme kvalitní mléko? Odpověď je jednoduchá - ano, máme. A není třeba spekulovat o kvalitě mléka v celé Evropské unii. Aby byla tato základní potravina, a zároveň surovina pro výrobu mlékárenských výrobků co nejlepší, záleží na pěti hlavních předpokladech: pohoda zvířat, pravidelná kontrola chovu, kvalitní potrava pro dojnice, přísná kontrola mléka a krátký dovoz mléka do mlékáren.
středa, 04 září 2019
Když už vás bude honit mlsná, dejte si sezónní ovoce, třeba i sušené. Třeba švestky nebo meruňky. Ideální jsou i nejrůznější semínka. Ty můžete „zobat“ místo chipsů. Zpravidla mají vysoký obsah bílkovin a tuků, ale také vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Mohou být dobrou alternativou ke konzumaci masa, mléka nebo vajec.